Libyan pääministeri varoittaa sotapäällikkö Haftaria "sodasta ilman voittajia"

Pohjois-Afrikan Libyassa pääministeri on arvostellut televisioidussa puheenvuorossaan voimakkaasti pääkaupungin Tripolin valloitusta suunnittelevaa sotapäällikköä.

Kansainvälisen yhteisön tunnustama pääministeri Fayez al-Sarraj syytti televisiossa sotapäällikkö Khalifa Haftaria petoksesta, kun tämä määräsi joukkonsa etenemään kohti pääkaupunkia. Pääministeri varoitti sodasta ilman voittajia.

–  Olemme ojentaneet kätemme kohti rauhaa, mutta Haftarin joukkojen osoittaman aggression vuoksi hän kohtaa vain voimaa ja taipumattomuutta, pääministeri sanoi.

Haftarin johtama niin sanottu kansanarmeija käynnisti torstaina hyökkäyksen kohti pääkaupunkia Tripolia, minkä seurauksena Libyan pelätään luisuvan täysimittaiseen sisällissotaan. Haftarin joukot ovat pitäneet hallussaan maan itäosia.

Useiden Euroopan maiden ulkoministerit ovat varoittaneet Haftaria jatkamasta hyökkäystä. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi, että sotilaallista voittoa ei tule. Hänen saksalaiskollegansa Heiko Maas puolestaan kehotti painostamaan Libyassa kaikkia osapuolia ja erityisesti kenraali Haftaria.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui perjantaina hätäistuntoon Libyan tilanteen takia ja vaati, että konfliktia lietsovat asetetaan vastuuseen.

Tripolin asukkaat varautuvat yhteenottoihin

Pääministerin hallinnolle uskolliset joukot ovat onnistuneet hidastamaan Haftarin joukkojen etenemistä. Hallintoa tukevat joukot tekivät lauantaina ensimmäistä kertaa ilmaiskuja Haftarin sotilaita vastaan noin 50 kilometrin päässä Tripolista. Ryhmittymien välillä oli ollut aiemmin yhteenottoja.

Kymmeniä aseistettuja ajoneuvoja on suunnannut Tripolin itäpuolelle Tajuraan. Kaupungin asukkaat pelkäävät laajamittaisia taisteluja, mikä on jo näkynyt ruokatarvikkeiden ja polttoaineen hamstraamisena. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan huoltoasemille ja ruokakauppoihin muodostui lauantaina pitkiä jonoja

Libya on kärsinyt kilpailevien asejoukkojen välisistä taisteluista vuodesta 2011, jolloin itsevaltainen Muammar Gaddafi syöstiin vallasta ja surmattiin. Myös pääkaupungissa ovat sotineet eri aseryhmät.

Khalifa Haftar on esiintynyt Libyan kansan pelastajana, mutta vastustajien mukaan hän haluaa perustaa maahan oman sotilasdiktatuurinsa.

 

Lue myös:

    Uusimmat