USA vaatii upseeri Khalifa Haftaria lopettamaan hyökkäyksensä Libyassa – Venäjä tukee kapinakenraalia

Yhdysvallat vaatii sotapäällikkö Khalifa Haftaria lopettamaan hyökkäyksensä Libyassa. Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat on syvästi huolissaan taisteluista pääkaupunki Tripolin lähellä.

Yhdysvallat vastustaa Haftarin torstaina käynnistämää hyökkäystä Tripolia kohtaan. Haftarin tukijoihin kuuluvat muun muassa Venäjä ja Egypti. Venäjä esti sunnuntaina vetollaan YK:n turvaneuvoston lausunnon, jossa olisi vaadittu Haftarin joukkoja pysäyttämään hyökkäyksensä.

Taisteluissa Libyan hallituksen ja Haftarin joukkojen välillä on kuollut yli 20 ihmistä. Libyan pelätäänkin ajautuvan täysimittaiseen sisällissotaan.

Pompeo painotti, että Libyan konfliktiin ei ole sotilaallista ratkaisua. Hän kehotti kaikkia osapuolia rauhoittamaan tilannetta ja palaamaan YK:n välittämiin neuvotteluihin.

– Tämä yksipuolinen sotaretki Tripolia vastaan vaarantaa siviilejä ja heikentää näkymiä parempaan tulevaisuuteen kaikille libyalaisille, Pompeo sanoi.

Myös useiden Euroopan maiden ulkoministerit ovat kehottaneet Haftaria lopettamaan hyökkäyksensä.

Libya on kärsinyt epävakaudesta vuodesta 2011 lähtien, jolloin pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta ja surmattiin. Maata ovat piinanneet muun muassa kilpailevien asejoukkojen taistelut.

Lue myös:

    Uusimmat