Taistelujen tahti Ukrainassa hidastumassa, uskoo USA – enemmistö venäläisistä haluaa jo rauhaa

3:05
Katso myös: Suomi voi ottaa opiksi Ukrainan sodasta: "Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan."

Taistelujen tahti Ukrainassa on hidastunut viime aikoina ja hidastuminen todennäköisesti jatkuu talvikuukausina, uskoo Yhdysvaltojen tiedustelu.

Asiasta puhui kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines BBC:n ja muiden medioiden mukaan.

Hainesin mukaan ei kuitenkaan ole merkkejä siitä, että Ukrainan joukot olisivat heikentäneet puolustustaan.

Hänen mukaansa sodan molemmat osapuolet luultavasti yrittävät tänä aikana järjestäytyä ja valmistautua mahdollista vastahyökkäystä varten keväällä. Hän sanoi kuitenkin olevansa "optimistisempi" Ukrainan kuin Venäjän valmistautumismahdollisuuksien kannalta.

Venäjä on menettänyt jo yli puolet aiemmin valtaamistaan alueista Ukrainassa. Suurin osa taisteluista käydään nyt Bahmutin ja Donetskin alueilla Itä-Ukrainassa.

Venäjän pommitukset sähköinfrastruktuuriin jatkuvat

Vaikka taistelukentillä tahti olisi hiljentynyt, on Venäjä jatkanut intensiivisiä pommituksia Ukrainan sähköinfrastruktuuriin.

Yli 500 ukrainalaistaajamaa kahdeksalla eri alueella on sunnuntaina ollut ilman sähköä Venäjän viikkoja kestäneiden pommitusten jälkeen, kertoo maan varasisäministeri Jevheni Jenin ukrainalaiskanavalla.

Venäjä alkoi syksyllä kohdistaa iskujaan Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin kärsittyään maasodankäynnissä merkittäviä tappioita muun muassa Harkovan alueella.

Varasisäministerin mukaan pahiten sähkökatkoista kärsii Harkovan alue, jossa yli 100 taajamaa on ilman sähköä. Myös Donetskin ja Hersonin alueilla sähköt ovat poikki noin 90 kylästä.

– Vihollinen jatkaa iskujaan maamme elintärkeään infrastruktuuriin, Jenin sanoi.

Viime päivien jatkuvat sähkökatkot ovat jättäneet miljoonat ukrainalaiset ilman lämmitystä ja valoa ulkolämpötilan laskiessa pakkasen puolelle.

Ukrainalainen sähköyhtiö DTEK arvioi torstaina, että noin puolet maan sähköverkosta oli edelleen vaurioituneena Venäjän tekemien iskujen johdosta.

Venäjän odotetaan jatkavan iskujaan Ukrainan sähköinfrastruktuuriin, mikä tarkoittaa ukrainalaisille vaikeaa ja pitkää talvea.

Venäläiset haluavat jo rauhaa

Samaan aikaan yhä suurempi osa venäläisistä haluaisi rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa.

Riippumattoman venäläisen Meduza-uutissivuston viikolla julkaiseman, salaiseksi tarkoitetun mielipidemittauksen mukaan 55 prosenttia venäläisistä kannattaa rauhanneuvotteluja ja enää vain neljännes vastaajista kannattaa sodan jatkamista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja