Mainos

Taisteluiden kiihtyminen Itä-Ukrainassa huolestuttaa EU:ta – sadattuhannet siviilit vaarassa jäädä pakkasen armoille

EU-maiden ulkoministerit vaativat taisteluiden lopettamista Itä-Ukrainassa, jossa kymmenet ihmiset ovat kuolleet raketti- ja kranaatti-iskuissa viime viikon aikana. EU:n ulkoministerit käsittelivät Ukrainan tilannetta maanantaina Brysselissä.

EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin mukaan viime päivät ovat olleet erittäin huolestuttavia, ja hän vaati jälleen Minskin sopimuksen noudattamista.

Kranaatti- ja raketti-iskuja on kohdistunut varsinkin lähelle Avdiivkan kaupunkia, joka sijaitsee Donetskin pohjoispuolella. YK:n mukaan taisteluiden seurauksena sadattuhannet siviilit ovat vaarassa jäädä ilman vettä, lämmitystä ja sähköä yli 10 asteen pakkasessa.

Ulkoministerikokouksessa arvioitiin, että taisteluiden kiihtyminen liittyy Yhdysvaltain vallanvaihtoon, kertoo Suomea kokouksessa edustanut EU-suurlähettiläs Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve.

– Joku varoitteli, että tilanne voi mennä vielä huonompaankin suuntaan kevään aikana, Vierros-Villeneuve kertoi kokouksen jälkeen STT:lle.  

Kokouksessa oli hänen mukaansa hyvä yhteisymmärrys siitä, että EU on päävastuussa Ukrainan tilanteen selvittelystä, mutta maat haluavat tehdä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

– Tuntuu siltä, että EU kokee tarvetta ryhdistäytyä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja ottaa sen roolin, joka EU:lle kuuluu.

USA pitää kiinni pakotteista

Ukrainan-tilanne on varmasti esillä, kun Yhdysvaltain ja EU:n suhteita rakennetaan seuraavan kahden viikon aikana. EU:n Mogherini on matkustamassa tällä viikolla Washingtoniin ja varapresidentti Mike Pence ja puolustusministeri James Mattis vähän myöhemmin Brysseliin. 

Euroopassa on seurattu epäluulolla Yhdysvaltain uuden hallinnon pyrkimystä lämmittää suhdetta Venäjään, koska maan on pelätty perääntyvän asettamistaan Venäjä-pakotteista, vaikka tilanne Ukrainassa ei ole muuttunut.

Yhdysvaltain YK-lähettilään Nikki Haleyn lausuntojen perusteella näin ei olisi kuitenkaan käymässä. YK:n turvaneuvostossa viime viikon lopulla ensimmäistä kertaa puhunut Haley tuomitsi Venäjän toimet Ukrainassa ja lupasi Yhdysvaltain tukevan Ukrainaa.

Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet Venäjälle pakotteita vastalauseena Ukrainalle kuuluvan Krimin miehityksestä ja sotatoimista Itä-Ukrainassa. EU-maat sopivat viimeksi joulukuussa, että pakotteita jatketaan ainakin heinäkuun loppuun asti. Päätös tehtiin yksimielisesti, eikä pakotteista keskusteltu myöskään nyt ulkoministerikokouksessa.  

Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin maaliskuussa 2014. Ukrainan joukkojen ja Venäjän tukemien separatistien sodassa on kuollut tähän mennessä lähes 10000 ihmistä, joista 2000 siviiliä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.