Mainos

”Taistelemme lasten puolesta” – Äiti todettiin aivokuolleeksi, lapsi syntyi 55 päivää myöhemmin

1:14

Puolan Wroclawin yliopistollisessa sairaalassa on syntynyt lapsi, jonka äiti todettiin aivokuolleeksi viime marraskuussa. Kolme kuukautta keskoskaapissa viettänyt vauva on nyt päässyt kotiin ja voi hyvin. Aivokuolleille äideille on syntynyt vauvoja myös Suomessa.

Sairaalan hoitohenkilökunta päätti pitää lapsen äitiä hengissä vielä 55 päivää sen jälkeen, kun naisella ei enää havaittu aivotoimintaa. Päätös tehtiin, jotta raskaana olleen naisen 17-viikkoinen lapsi ehtisi kehittyä tarpeeksi, jotta hänet voitaisiin pelastaa.

– Taistelemme aina kaikkien lasten puolesta. Joskus lapset ovat todella pieniä, synnytysklinikan ylilääkäri ja professori Barbara Krolak-Oleinik kertoi uutistoimisto AP:n haastattelussa.

– Tahdoimme pitkittää raskautta niin pitkään kuin mahdollista vastasyntyneen hyvinvointia ajatellen. Tähtäsimme 26 raskausviikkoon ja siihen, että lapsi painaisi 1000 grammaa. Jokainen meistä toivoi, että lapsi olisi syntymän hetkellä suurempi ja kehittyneempi, hän lisäsi.

Synnytyksessä mukana ollut anestesiaylilääkäri ja professori Andrzej Kuebler kertoi AP:lle, että lapsi on hänen tietojensa mukaan mahdollisesti nuorin aivokuolleesta äidistä syntynyt vauva.

"Suru muuttui onnistumiseksi"

Keskosena syntyneen lapsen 41-vuotias äiti menehtyi aivokasvaimeen. Nainen oli itse toivonut, että kasvainta ei leikattaisi, sillä leikkaus olisi ollut hyvin riskialtis.

Nainen tuotiin Wroclawin yliopistollisen sairaalan synnytysklinikalle marraskuussa. Hän oli jo saapuessaan tiedottomassa tilassa, eikä hänellä havaittu aivotoimintaa.

– Potilas pääsi tehohoitoon erittäin vaikeassa tilassa. Kasvain oli aiheuttanut aivovaurioita, eikä se enää mahtunut hänen kalloonsa, ylilääkäri Kuebler kertoi.

– Tilanne oli hyvin epävarma, eikä ollut käsitystä siitä, miten se tulisi päättymään, hän lisäsi.

Poika pääsi viime viikolla kotiin

Keisarinleikkauksella 26. raskausviikolla syntynyt poika painoi vain yhden kilon. Lapsi kiidätettiin tehohoitoon ja hän vietti keskoskaapissa yhteensä kolme kuukautta.

Nainen julistettiin kuolleeksi sen jälkeen kun hänen elintoimintojensa keinotekoinen ylläpito lakkautettiin lapsen synnyttyä.

– Äidin sairaus oli suuri tragedia. Siitä huolimatta suru muuttui iloksi ja onnistumiseksi. Lääketieteen kehityksen ja intensiivisen hoidon avulla onnistuimme pelastamaan ihmishengen, Kuebler kertoi.

Klinikan edustaja Monika Kowalska kertoi uutistoimisto AP:lle, että poika pääsi sairaalasta kotiin viime viikolla.

Vastaavia tapauksia myös Suomessa

Aivokuolleille äideille on syntynyt vauvoja myös Suomessa.

Kuopiossa aivokuolleen suomalaisnaisen poikavauva onnistuttiin pelastamaan keisarileikkauksella vuonna 2009.

Keisarileikkaus tehtiin vain tunteja sen jälkeen, kun halvauskohtauksesta toipumassa olleen naisen aivotoiminta lakkasi yllättäen. Nainen oli 28. raskausviikolla.

Menehtynyt 26-vuotias nainen oli saanut halvauskohtauksen sen jälkeen, kun hän oli ottanut sikainfluenssarokotuksen. Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) kiisti epäilyt siitä, että naisen oireet olisivat johtuneet rokotteesta.

Naisen sairaskohtaus johtui aivoihin päätyneestä verihyytymästä. KYS:in mukaan hyytymä ja verisuonitukos olisivat voineet aiheuttaa halvauksen milloin tahansa, sillä naiselle oli asennettu sydämen keinoläppä, joka saattaa altistaa verihyytymille.

Ilta-Sanomat haastatteli vuonna 2014 oululaismiestä, joka syntyi Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa vuonna 1984 terveenä, vaikka hänen aivoverenvuodosta kärsinyt äitinsä oli todettu aivokuolleeksi kymmenen viikkoa aiemmin. Vauva syntyi keisarileikkauksella 32. raskausviikolla.

Lähde: AP

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.