Täiepidemian talvihuippu lähestyy – yhä hankalampi päästä eroon

Terveysviranomaisten mukaan kevään täiepidemia antaa vielä odottaa itseään.

Yleensä täiepidemioissa esiintyy kaksi huippua, syksyllä ja tammi-helmikuussa.

Helsingin kaupungin infektiolääkäri Hannele Kotilainen toteaa, että tällä hetkellä täi-ilmoitusten suhteen on vielä rauhallista. Hän kuitenkin ennustaa, että tartuntahuippu nähdään vielä lähiaikoina. Kevättä kohti mentäessä epidemia rauhoittuu.

Väitteitä nykyisten täilajikkeiden sitkeydestä Kotilainen ei täysin allekirjoita. Hänen mukaansa hoitoa ei vain välttämättä tehdä oikein ja näin teho jää vajavaiseksi.

Toisaalta Kotilainen myöntää, että muista Pohjoismaista on kantautunut tietoja, joiden mukaan täistä on yhä hankalampi päästä eroon.

Loinen muinaisuudesta

Täi on loiseläin miljoonien vuosien takaa. Se on tutkijoiden mukaan peräisin liitukaudelta, eli yli 65 miljoonan vuoden takaa. Tämä antaa viitteitä siitä, että täi pysyy ihmisen vitsauksena vastaisuudessakin.

Infektiolääkäri Kotilainen korostaa, että nykytäi viihtyy kuivissa ja siisteissä oloissa. Sen saamisella ei siis ole mitään tekemistä huonon hygienian kanssa. Vaikka täin kerrotaan tarttuvan myös päähineiden välityksellä, se ei aina pidä paikkaansa. Kotilainen muistuttaa, että täi on loinen, joka tarvitsee elääkseen isännän. Näin ollen täi tarttuu herkimmin suoraan ihmisestä toiseen pysyäkseen hengissä.

Mitä tehdä, jos täit iskevät?

Jos yksikin perheenjäsen on saanut tartunnan, on koko perheen pestävä hiukset täishampoolla tai -liuoksella. Hoito on toistettava reilun viikon kuluttua. Tuona aikana voi apuna käyttää apteekista saatavaa täikampaa, jolla kosteista hiuksista saa poistettua täit ja saivareet.

Myös käytössä olleet pipot, kaulahuivit ja vuodevaatteet pitää pestä sekä sohvat imuroida. Peitot ja tyynyt voi viedä talvella ulos pakkaseen. Tosin pakkasta pitää olla parisenkymmentä astetta, ennen kuin teho on taattu. Vaihtoehtoisesti ne voi viedä yli 80-asteiseen saunaan kahdeksi tunniksi.

Myös lasten leikeissä olleet pehmolelut pitää puhdistaa. Pehmolelujen turkkiin tarttuu helposti saivareita, josta ne kulkeutuvat takaisin lapsen hiuksiin. Jos pesu ei onnistu, ne kannattaa sulkea ilmatiiviiseen muovipussiin kahdeksi viikoksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat