Tähtihiihtäjien kurimus: Suomen maajoukkueessa hullunkurinen tilanne – "Toisella ei ole huippukuntoa ja sitä etsitään, toisella on ja sitä pitää siirtää"

2:01
Krista Pärmäkoski perkasi suorituksiaan ja kauden jatkoaan MTV Urheilun haastattelussa Rukan lauantain kisan jälkeen.

MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä puntaroi Suomen huippunimien Krista Pärmäkosken ja Ristomatti Hakolan tilanteita. Molemmilla on ollut omanlaisiaan haasteita alkukaudella, ja nyt suunnitelmat kaipaavat kalibrointia, jotta kevään ykköstavoite MM-kisat eivät vaarannu. 

Pärmäkosken meno maailmancupin avauksessa Rukalla on ollut erittäin tahmeaa. Ja odotetusti, sillä Pärmäkoskella on takana viikkojen sairastelu, ja virustauti on häirinnyt pahasti harjoittelua kauden tärkeässä vaiheessa. 

– Nyt pitää päästä kunnon harjoittelun makuun, ja saada kuntoa esille, Pärmäkoski totesi MTV Urheilulle lauantain kisan jälkeen ja huikkasi samalla, että haluaisi keskeyttää Rukan minikiertueen kahden osakilpailun jälkeen. 

Ylen tv-haastattelussa Pärmäkoski pyöritteli myös Davosin viikonlopun väliin jättämistä. Jos suomalaistähti ei matkustaisi sinne, hän kilpailisi hyvin todennäköisesti seuraavan kerran maailmancupissa vasta vuodenvaihteen jälkeen, sillä 19.-20. joulukuuta Dresdenissä matkoina on vapaan sprinttejä. 

Jari Isometsä on tämän näkymän kannalla. 

– Tulokset osoittavat sen, että se olisi viisasta. Toki urheilijat ovat sellaisia, että viikon puolivälissä se toivo aina herää "josko se tästä aukeaisi". Aika harvoin siinä niin käy. 

– Kun on ollut noin pitkä pätkä huonoa harjoittelua sairastelun takia, niin on palattava vain perusasioiden äärelle. Se, että käy joka viikonloppu kokeilemassa, ei vie mitään eteenpäin, varsinkaan itseluottamusta. 

Helmi-maaliskuun vaihteessa käytävien MM-kisojen suhteen Pärmäkoskella ei ole Isometsän mukaan vielä huolta. 

– Toivotaan, että Pärmäkoski alkaa saada tammikuun alussa hyviä signaaleja. Tässä on nyt kuukausi aikaa harjoitella hyvin ennen Tour de Skitä. Katseiden siirtäminen sinne vaikuttaisi nyt hyvältä taktiikalta. 

Ja Davosin kohdalla yksi tekijä on kisapaikka, joka on 1 500 metrissä.

– Sinne pitäisi mennä viikkoa aiemmin, jos haluaa menestyä. Toinen vaihtoehto on mennä päivää aiemmin käymään siellä, mutta siinäkin tulee matkustusrasitus. Mutta jos sinne menee Suomen joukkueen normaalivalmistautumisen mukaisesti viikkoa ennen, korkealla perusharjoittelun tekeminen on hankalampaa. Tällaisia asioita siellä (Pärmäkosken joukoissa) nyt varmasti pyöritellään. 

Pakkohuilista erinomaisiin tuloksiin

Ristomatti Hakolan ja Pärmäkosken tilanteissa on samaa, mutta myös yksi iso ero. 

Hakola on kärsinyt marraskuun ajan selkävaivoista, mikä on rajoittanut harjoittelua ja kilpailemista. Rukalla on kuitenkin nähty, että Hakola on äitynyt huippukuntoon, kun selkäkään ei ole häirinnyt menoa onnistuneen fysioterapian seurauksena. 

– Yksi osasyy on varmasti se, että Hakola on harjoitellut äärimmäisen hyvin, paljon ja kovaa. Hän joutui selän takia pakkohuiliin, minkä jälkeen tulee usein erinomaisia suorituksia, Isometsä toteaa ja tarkentaa:

– Kun arvokisoihin haetaan huippukuntoa, niin sitä haetaan nimenomaan niin, että otetaan kevyemmin ja laitetaan lihaksistoa kuntoon. "Rise" on selän takia joutunut nyt tekemään sellaista tavallaan arvokisoihin tähtäävää harjoittelua. Onkin käynyt niin, että kunto on pulpsahtanut esiin kovan peruskunnon, harjoittelun ja sitä seuranneen huilaamisen seurauksena. 

Isometsän mukaan Hakolan on palattava Pärmäkosken tavoin "perusasioiden äärelle".

– Muuten voi käydä niin, että tämä on se kauden huippukunto. Hakolan pitää saada siirrettyä huippukunto helmikuulle. 

– Eli toisella ei ole huippukuntoa ja sitä etsitään, toisella on ja sitä pitää siirtää. Urheilijalla on aina ongelma, Isometsä heittää naureskellen. 

1:16
Ristomatti Hakola ylsi arvoituksellisista lähtökohdista huippusuoritukseen lauantaina. Hän kommentoi hiihtoaan MTV Urheilulle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja