Mainos

Tähtien sota tulee taas – Chewbaccaa näyttelevälle suomalaiselle luvassa jatkossakin töitä

2:29

Joonas Suotamo nähdään jälleen sympaattisen karvaisen Chewbaccan roolissa.

Suomessa vuoden 2017 katsotuimmaksi elokuvaksi jää Tuntematon sotilas, mutta maailmanlaajuisesti vuoden kuumin ensi-ilta on Star Wars: The Last Jedi. Se on uusin Tähtien sota -elokuva ja tulee ensi-iltaan 15. joulukuuta.

Avaruusseikkailun taustalla on viihdejätti Disney. Se osti George Lucasin perustaman Lucasfilmin vuonna 2012 ja sai näin oikeudet tuottaa Tähtien sota- ja Indiana Jones -elokuvia. Kauppa on jo osoittautunut Disneylle erittäin tuottoisaksi.

Uutuuselokuvaan kohdistuvia odotuksia voi luonnehtia valtaviksi. Rian Johnsonin ohjaama The Last Jedi on suora jatko-osa kahden vuoden takaiselle The Force Awakensille, jonka maailmanlaajuinen lipunmyynti ylitti kahden miljardin dollarin haamurajan. Viimeisen 30 vuoden elokuvista vain Titanic (1997) ja Avatar (2009) ovat olleet suositumpia.

Alkuperäinen Tähtien sota -trilogia tehtiin vuosina 1977–1983. Toinen, sitä edeltävään aikaan sijoittuva trilogia valmistui 1999–2005. Kärjistäen on sanottu, että George Lucasilta meni 28 vuotta tehdä nuo kuusi elokuvaa, kun Disney taas ei aikaile: nyt avaruussaagaa jatketaan joka vuosi.

Viime joulun hitti, joskaan ei The Force Awakensin veroinen, oli samaa fantasiamaailmaa eri henkilöiden kautta katsova Rogue One: A Star Wars Story. Suunnitteilla on myös televisiosarja.

Taitava päivitys

The Force Awakensin menestys perustui luovaan laskelmointiin. Elokuva muistutti asetelmiltaan ja rakenteeltaan ensimmäistä Tähtien sotaa, vaikka kertookin ajasta 30 vuotta sen, Imperiumin vastaiskun ja Jedin paluun tapahtumien jälkeen.

Ohjaaja J. J. Abrams ja tuoteperhettä luotsaava, aiemmin Steven Spielbergin tuottajapartnerina tunnettu Kathleen Kennedy ymmärsivät nostalgian arvon.

Jotain pitää päivittääkin. The Force Awakens esitteli nuoria ja uudenlaisia sankareita: Rey (Daisy Ridley) on nuori nainen ja Finn (John Boyega) on tummaihoinen. Alkuperäisissä elokuvissa toimijat olivat valkoisia miehiä ja Carrie Fisherin esittämällä prinsessa Leialla oli sivustakatsojan ja kilpakosittavan rooli.

Yleisö piti näkemästään ja janoaa lisää. Esimerkiksi ensi vuoden leffa Solo: A Star Wars Story valmistuu jo toukokuussa. Se kertoo Han Solon nuoruusvuosista ennen kuin hän tapasi Luke Skywalkerin. Alun perin Harrison Fordin esittämän veijarin saappaisiin astuu Alden Ehrenreich.

Potkuja ohjaajille

Tuoteperhe on tiukasti Kathleen Kennedyn kourassa. Suuret linjaukset, sijoittajien paineet ja tekijöiden visiot eivät aina kohtaa, eikä elokuvatehtailu ole sujunut mutkitta.

Solo: A Star Wars Storyn ohjaajakaksikko Phil Lord ja Christopher Miller erotettiin kuvausten loppusuoralla kesäkuussa 2017 ja heidän tilalleen palkattiin veteraani Ron Howard.

Myös The Last Jediä seuraavan, vielä nimeämättömän elokuvan parissa kaksi vuotta työskennellyt ohjaaja Colin Trevorrow sai potkut syyskuussa 2017. Hänen tilalleen värvättiin J. J. Abrams. Ratkaisu sai sekä kiitosta ja sapiskaa: Abramsin on arvioitu tekevän juuri sitä, mitä hän odottaa fanien haluavan, joten mitään uutta ole luvassa.

Ainakin suomalaiselle Joonas Suotamolle on tiedossa töitä. Entinen pääsarjatason koripalloilija, 209-senttinen Suotamo esittää uusissa elokuvissa maskin takana karvaista Chewbaccaa, joka on Han Solon avaruusaluksen perämies.

Katso The Last Jedi -elokuvan traileri artikkelin yläosassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.