Tahrat pois, hajuille hyvästit – muistatko vielä nämä huikeat niksit?

Sillä siisti -ohjelman legendaarinen kaksikko Erja ja Matti mullistivat suomalaisten koteja taidoillaan. Kokosimme kaksikon parhaat vinkit.

1. Sokeripala

Liesi
Lieden tummentumat on helppo poistaa tavallisella sokeripalalla.

Puhdista liesi ensin irtoliasta. Hankaa levyn reunaan jääneet tummentumat sokeripalalla pois. Mitä kovempi sokeripala sen parempi. Lieden pitää olla kuiva.

Puhdista liesi käsittelyn jälkeen sokerista, ettei se pala lieteen kiinni seuraavan ruoanlaittokerran yhteydessä.

Pakoputki
Saat palaneet tahrat pakoputkesta irti hankaamalla niitä kostutetulla sokeripalalla.

2. WC-pytty

WC:n poistoputki on harjan ulottumattomissa. Laita pönttöön poistoputkeen tarkoitettu puhdistustabletti ja anna sen vaikuttaa vähintään 30 minuuttia ja huuhtele. Puhdistustabletteja saa hyvin varustetuista vähittäiskaupoista nimella WC Duck duo power -tableteilla.

3. Pyykkipulveri ja konetiskiaine

Tiskialtaat ja metalliset tiskipöydät saa puhtaaksi tavallisella pyykkipulverilla tai konetiskipulverilla.

Pohjaan palaneen kattilan saa puhtaaksi kun laittaa kattilaan vettä ja pyykkipulveria. Keitä vesi-pulveriseosta viisi minuuttia ja puhdista. Huuhtele huolella!

Tavallinen pyykkipulveri sopii hyvin muovisten terassikalusteiden puhdistukseen. Kostuta kalusteen pinta. Hiero pyykkipulveria kosteaan pintaan. Muista käyttää suojakäsineitä. Pyyhi pulveri pois kalusteista huolellisesti.

4. Etikka

Ikkunankiillotus
Ikkunat saa kiiltäväksi etikkaveteen (1 rkl väkiviinaetikkaa / 3 dl vettä) kastetulla liinalla. Jos käytät astianpesuainetta ikkunoiden pesuun, voit huuhtoa pinnan etikkavedellä ja kirkastaa lopuksi sanomalehdellä.

Tupakanhaju
Tupakanhajun saa helposti pois laittamalla haisevaan huoneeseen maljan, jossa on etikkaa ja antamalla sen vaikuttaa vuorokauden.

Keittimet puhtaaksi etikalla
Kahvinkeittimen ja vedenkeittimen puhdistaminen onnistuu keittämällä niissä laimennettua väkiviinaetikkaa. Täytä säiliöön puolet väkiviinaetikkaa ja puolet vettä.

Hikiset kengät ja sukat
Ämpäriin kädenlämpöistä vettä ja 2 dl etikkaa. Upotetaan hieltä haisevat kengät ja sukat ämpäriin, jolloin niistä saadaan paha haju pois.

5. Sanomalehti

Ikävät hajut saa pois jääkaapista laittamalla kostean sanomalehden jääkaappiin. Paperi imee hajun itseensä.

6. Hopeankiillotus

Vuorataan muoviastia foliolla. Täytetään astia kuumalla vedellä ja laitetaan sekaan reilusti merisuolaa (noin 1 dl suolaa/ 1 litra vettä). Liottamalla hopeaesineitä astiassa saamme niistä jälleen kiiltäviä.

Pienet hopeaesineet voi puhdistaa hammastahnalla. Apuna voi käyttää lasten hammasharjaa, jolla saa hangattua pienet kaiverrukset kiiltäviksi.

7. Ruokasooda

Lelujen puhdistus
Pyyhi likaisia muovileluja seoksella, jossa on neljänneslitra vettä ja ruokalusikallinen ruokasoodaa. Ruokasoodan ripottelu ja harjaus auttaa usein myös pehmolelujen puhdistamisessa.

Mikroaaltouunista hajut pois
Sekoita isossa kulhossa kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa ja kupillinen vettä. Lämmitä täydellä teholla pari minuuttia, kunnes vesi kiehuu ja höyryttää mikrouunin. Auttaa myös tahrojen poistossa.

Ruokasoodalla matot puhtaaksi
Maton voit puhdistaa ja raikastaa nopeasti, kun sirottelet siihen runsaasti ruokasoodaa. Anna vaikuttaa noin 15 minuuttia ennen imurointia. Tämä pitää myös syöpäläiset kurissa.

8. Lattiakaivon puhdistus

Poista lattiakaivon ritilä. Puhdista kaivo hiusnaruista ja muusta roskasta.

Puhdistettuasi kaivon aseta ritilän alle lattiakaivosuodatin. Suodatin kerää hiukset ja pesuainejäämät itseensä ja estää bakteerien pääsyn ritilään. Suodattimen vaihtoväli on noin 1 kuukausi.

Suodatinta ei pidä käyttää pyykinpesukoneen poistoveden suodattamiseen. Lattiakaivosuodattimia saa hyvin varustetuista vähittäiskaupoista.

9. Kuparin kiillotus

Kuparin puhdistamiseen voi kokeilla sitruunasta puserrettua mehun ja hienon ruokasuolan seosta. Ota puolikas sitruuna, kasta se ruokasuolaan ja hankaa kiiltäväksi.

10. Imuri

Imurin raikastinkuulat voi helposti ja edullisesti korvata vanilliinisokerilla. Imaise vanilliinisokeria hyppysellinen imuriin ja voit tuntea sen tuoksun imuroidessasi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat