Tahdon2013: Ei käännytystä vaan avointa vuoropuhelua

Tasa-arvoista avioliittolakia vaativa kansalaisaloite on luovutettu perjantaina eduskunnan puhemiehelle Eero Heinäluomalle. Aloitteen allekirjoitti 166 851 suomalaista.

Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen on helpottunut.

– Nyt vain toivotaan, että ryhmäkuri tai hallitusohjelman taakse piiloutuminen ei vaikuta äänestykseen. 

Moilanen uskoo, että sukupuolineutraali avioliittolaki voi mennä läpi. 

– Me emme lähde käännyttämään ketään, vaan toivomme avointa vuoropuhelua niin vastustajienkin kuin puoltajien ja myös heidän välilleen, jotka eivät ole vielä päättäneet, miten tulevat äänestämään.

Kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa alkaa helmikuussa. Ensin aiheesta käydään salissa lähetekeskustelu ja sen jälkeen kansalaisaloite siirtyy lakivaliokuntaan. Tämän vuoden alussa lakivaliokunta ei ottanut käsittelyyn 76 kansanedustajan allekirjoittamaa lakialoitetta asiasta, vaan se kaatui valiokunnassa niukasti äänin 8–9. Myös nyt odotettavissa on tiukka käsittely.

– Minusta kysymys on ihmisoikeuksista. Kaikilla pitää olla samanlaiset oikeudet ja velvollisuudet. Kun kaksi ihmistä solmii avioliiton, ei pidä ajatella onko mies vain nainen, voidaan olla myös samaa sukupuolta, kansalaisaloitetta tukeva lakivaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo. 

Yhtenäisimmin tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan perussuomalaisissa.

– Adoptio-oikeus on tärkein syy vastustaa. Lähtökohtaisesti ajattelen myös, että avioliitto on miehen ja naisen välinen juttu. lakivaliokunnan jäsen Kaj Turunen (ps) perustelee. 

Kansanedustajien lakialoitteen puuhamies Lasse Männistö (kok) on toiveikas, että kansalaisaloite etenee nyt äänestykseen asti. Kokoomuksessa on sekä vastustajia että tukijoita. 

– Kansanedustajille tämä on omantunnon kysymys ja niin sen kuuluukin olla. Ymmärrän sinänsä niitä, jotka eivät kannata tätä lakialoitetta. Itse ajattelen eri tavalla. Minulle tässä on kyse yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta lainsäädännön edessä. 

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Eduskuntaryhmällä on vapaat kädet mahdollisessa äänestyksessä.

– Tämä on mitä puhtaimmassa määrin keskustan eduskuntaryhmän jäsenille omantunnon kysymys. Jokainen toimii tässä omien arvojensa ja parhaan harkintansa mukaan. 

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka ei ole antanut samaa sukupuolta oleville pareille oikeutta avioliittoon. Lisäksi tasa-arvoisen avioliiton ovat hyväksyneet muun muassa Hollanti, Belgia, Britannia, Espanja, Portugali, Ranska, Argentiina, Etelä-Afrikka sekä useat Yhdysvaltain osavaltiot. 

Lue myös:

    Uusimmat