Tähän kuvaan kiteytyy siirtolaisten epätoivo: Taapero oli jo USA:n puolella kun hän kääntyi takaisin ja joutui virran vietäväksi – isä ja tyttö hukkuivat Rio Grandeen

Ei herkille: Rio Grandea ylittäneet isä ja tytär löytyivät rannalta hukkuneina 1:29
Ei herkille! Rio Grandea ylittäneet isä ja tytär löytyivät rannalta hukkuneina

Rio Grande -jokea ylittäneet isä ja pieni tytär löytyivät viikon alussa rannalta hukkuneina. Siirtolaiskriisin symboliksi povatun valokuvan ottanut toimittaja kertoi, miten surulliseen lopputulokseen päädyttiin.

Lohduton kuva Rio Grande -joen rantaan ajautuneesta hukkuneesta miehestä ja hänen pienestä tyttärestään kiteyttää pahimmillaan siirtolaisten tuskan Yhdysvaltojen ja Meksikon kriisin keskellä.

Uhreiksi tunnistetut elsalvadorilainen Óscar Alberto MartínezRamírez ja hänen tyttärensä Valeria löydettiin keskiviikkona rantavedestä kasvot alaspäin Matamoroksen kaupungista Meksikosta.

Kriisin symboliksikin povatun kuvan uhreista ottanut La Jordana -lehden toimittaja Julia Le Duc kertoi The Guardianissa, miten surulliseen lopputulokseen oli päädytty.

Kaikki sai alkunsa sunnuntaina

Le Ducin mukaan tapahtumat saivat alkunsa viime viikon sunnuntaina. Hätäkeskus sai soiton, jonka ilmoittaja raportoi naisesta, joka kirkui joella tyttärensä joutuneen virran viemäksi.

Toimittaja oli kuullut naisen puhuvan viranomaisille, että hän oli ollut Meksikossa kaksi kuukautta ja hakenut turvapaikkaa Yhdysvalloista. Naisen nimi oli Vanessa Ávalos.

Nainen kertoi, että hän oli perheineen hakenut humanitääristä turvapaikkaa Meksikosta. Tästä huolimatta he halusivat tavoitella amerikkalaista unelmaa, ja olivat hypänneet bussin kyytiin kohti Meksikon ja Yhdysvaltain rajaa.

Rajalle saapuneelle perheelle oli kerrottu, että Yhdysvaltojen maahanmuuttotoimisto oli suljettu viikonloppuna. Heidän edellään oli myös lukuisia ihmisiä jonossa.

Muutama kuukausi sitten Matamoroksessa noin 1 800 ihmistä odotti haastattelua turvapaikasta. Jono oli sittemmin lyhentynyt 300 ihmiseen, mutta haastattelupaikkoja oli vain kolme viikossa. Edessä olisi ollut pitkä odotus.

"Menemme tästä yli"

Perhe oli kävellyt pois päin maiden väliseltä rajasillalta, kun perheen isä, Óscar Martínez, oli pysähtynyt joen varteen ja sanonut "menemme tästä yli".

Hän oli ylittänyt Rio Granden ensin pienen tyttönsä kanssa ja jättänyt lapsen Yhdysvaltojen puolelle. Mies oli palannut jokeen hakemaan vaimoansa Meksikon puolelta, mutta tytär oli lähtenyt hänen peräänsä veteen.

Kun isä oli palannut pelastamaan tytärtään vedestä, virta oli vienyt heidät molemmat.

Epätoivoisia tekoja

Joku oli soittanut pelatusviranomaiset paikalle, ja miestä ja lasta etsittiin myöhään iltaan asti veneistä käsin ja lampuilla jokea haravoiden, tuloksetta.

Kun seuraavana aamuna etsintöjä jatkettiin, palomiehet löysivät miehen ja lapsen ruumiit rannasta. Le Duc oli ottanut valokuvan isästä ja tyttärestä, ennen kuin paikka oli suljettu.

Ruumiista näkee, että isä oli laittanut tyttärensä oman t-paitansa sisään, jotta virta ei vetäisi lasta mukaansa.

Toimittaja muistuttaa, että rajakriisi saa siirtolaisperheet epätoivoiseksi – ja epätoivoiset ihmiset tekevät epätoivoisia asioita.

Lue myös:

    Uusimmat