Taas se on todistettu: Punaviini auttaa laihtumaan!

Nyt voit taas hyvillä mielin korkata ystäväsi kanssa perjantaipullon, jos amerikkalaistutkijoihin on uskominen. Tutkijat ovat nimittäin löytäneet uusia todisteita punaviinin hoikistavista vaikutuksista.

Amerikkalaistutkijat ovat löytäneet punaviinistä uuden yhdisteen, josta voi olla apua painonhallinnassa. Tutkijat ovat jo aiemmin hehkuttaneet punaviinin sisältämän antioksidantin resveratrolin ihmevaikutuksia, mutta uusissa tutkimuksissa havaittiin, että myös yksi resveratrolin metaboliiteista eli aineenvaihduntatuotteista estää rasvan muodostumista kehoon.

Piceatannol-yhdiste viivyttää nuorten rasvasolujen muodostumista ja estää niitä kypsymään. Kyseisen yhdisteen uskotaan myös suojaavaan sydän- ja hermostosairauksilta sekä syövältä. Uusi tutkimus toteutettiin Purduen yliopistossa, Yhdysvaltojen Indianassa.

– Piceatannol muuttaa sekä geenien että insuliinin toimintaa kehossa. Tässä prosesissa nuoret rasvasolut muuttuvat kypsiksi rasvasoluiksi, mutta piceatannol hidastaa selkeästi reaktiota, päätutkijana toimiva tohtori Kee-Hong Kim totesi.

"Punaviini kuin pullotettu liikuntatreeni"

Monet aiemmat tutkimukset ovat tukeneet punaviinin sisältämän resveratrolin terveyshyötyjä. Kesällä 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan resveratroli voi tehdä ihmiskeholle ihmeitä. Tutkijoiden mukaan punaviinin juonti voi jopa korvata osaksi liikuntaharrastuksen, sillä juoman sisältämä resveratroli pitää lihakset kunnossa. Siksipä punaviiniä voisikin tutkijoiden mukaan kutsua pullotetuksi liikuntatreeniksi.

Tutkimuksen johtaja Gerald Weissmann kertoi CBS Newsille resveratrolin hyödyistä:

– Aine avittaa solujen aineenvaihduntaa, mikä auttaa soluja ikään kuin hengittämään. Punaviini ei ehkä korvaa kaikkea liikuntaa, mutta se voi estää lihasten haurastumista, jos et pääse vähään aikaan liikkumaan.

Kiisteltyä tutkimustietoa

Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä mieltä punaviinin väitetyistä terveyshyödyistä. Amerikkalainen Connecticutin yliopisto julkaisi alkuvuodesta lausunnon, jossa totesi punaviinin terveyseduista kertovien tutkimusten perustuvan osaksi väärennettyihin tutkimustuloksiin.Yliopisto väittää tutkijansa Dipak Dasin väärentäneen tuloksiaan, joita on julkaistu 26 tieteellisessä artikkelissa kaikkiaan 11 julkaisussa.Monet artikkeleista käsittelivät resveratrolin positiivisia vaikutuksia.

Jos syytökset tohtori Dasia kohtaan osoittautuvat paikkansapitäviksi, niillä ei kuitenkaan ole suurta vaikutusta resveratrolin tutkimukseen, eikä tapaus kumoa muita punaviiniä koskevia tutkimuksia.

Lähde:Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat