Mainos

Syyttäjä: Poliisit löivät pampulla nivusiin ja pohkeeseen

Syyttäjän mukaan kaksi poliisia pahoinpiteli Smash Asem-mielenosoituksessa kiinniotetun miehen vääntämällä kättä ja lyömällä pampulla useita kertoja eri puolille vartaloa. Syyttäjä vaatii syytetyille ehdollista vankeutta tai ankaraa sakkorangaistusta. Poliisit kiistävät syytteen.

Aiemmin Smash Asem-mielenosoituksen tiimoilta on tuomittu suuri joukko mielenosoittajia. Torstaina Helsingin käräjäoikeudessa luettiin syytteet pahoinpitelystä ja virka-aseman väärinkäytöstä kahdelle lahtelaiselle poliisimiehelle.

Reilu parikymppinen mies oli lähtenyt juopuneena ravintola Manalasta kello 23:n aikaan. Kiasman nurkilla mies oli potkaissut polkupyörää ja hänet oli otettu kiinni.

- Tämä oli asiallista, kiinniotetun avustaja Markku Fredman sanoi oikeudessa. Mies itse kuvasi ideaansa kännisen päähänpistoksi.

Hän ei siis ollut mukana tuolloin jo päättyneessä mielenosoituksessa, vaan ollut alunperin työporukan kanssa keilaamassa.

"Isku takaa pohkeeseen"

Kiinnioton jälkeen mies oli kuljetettu Töölön säilöönottosuojaan, jonka edustalla poliisit olivat syytteen mukaan pahoinpidelleet häntä.

Syytteen mukaan vanhempi konstaapeli oli seissyt miehen takana ja vääntänyt hänen kättään. Sen jälkeen vanhempi konstaapeli oli lyönyt häntä kahdesti pampulla nivuseen ja ainakin kerran pohkeeseen. Mies oli myös painettu maahan. Uhri oli saanut ruhjevammoja ja mustelmia.

- Ensimmäinen isku tuli takaa pohkeeseen, mies kertoi oikeudessa.

Fredmanin mukaan tapahtumia oli provosoinut miehen suunsoitto. - Kielenkäyttöni oli ala-arvoista, mies myönsi oikeudessa.

- Toinen poliiseista kysyi minulta, että loppuuko se suunsoitto vai haluatko demonstraation voimankäytöstä.

Mies oli huomannut vammansa vasta seuraavana päivänä ja teki rikosilmoituksen muutamaa päivää myöhemmin.

Syyttäjä Jouni Peräinen vaatii poliiseille ankaraa sakkorangaistusta tai ehdollista vankeutta. Poliiseja syytetään pahoinpitelystä ja virka-aseman väärinkäytöstä.

Poliisit kiistävät

Syytetyt poliisit kiistivät tehneensä mitään väärää. Heidän mukaansa kuljetus Kiasmalta Töölöön oli sujunut rauhallisesti.

Poliisit kiistivät syytteet Helsingin käräjäoikeudessa.

- Jos miehelle on syntynyt jotain vammoja, niiden on täytynyt syntyä kiinniottotilanteessa, jossa mies oli käyttäytynyt aggressiivisesti. Häntä oli rauhoittanut kolme poliisia, poliisien avustaja Risto Saloranta sanoi.

Saloranta epäili, että vammat ovat voineet syntyä esimerkiksi jouhamiesten polvisuojien painamina. - Mahdollista on myös, että hän on kolhinut itseään riuhtomaansa polkupyörään.

Saloranta tenttasi oikeudessa miestä pitkään ja kysymyksillään kyseenalaisti humalassa olleen miehen muistikuvia.

Mies vaatii kolmentuhannen euron korvauksia valtiolta. Valtio kiisti korvausvaatimuksen.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.