Oulussa 12-vuotiaan pojan puukottamisesta epäillyn miehen mielentila tutkitaan

Oulun käräjäoikeus on määrännyt Oulun Valkean kauppakeskuksessa 12-vuotiaan pojan puukotuksesta epäillyn miehen mielentilan tutkittavaksi. Käräjäoikeus määräsi tänään, että miehen mielentila tutkitaan esitutkinnan aikana ennen oikeuden pääkäsittelyä.

Juhani Sebastian Lämsää epäillään kahdesta murhan yrityksestä. 12-vuotiaan puukotuksen lisäksi hänen epäillään yrittäneen puukottaa toista, 14-vuotiasta poikaa.

Aluesyyttäjä Juha Karikoski kertoi aiemmin STT:lle, että epäillyn mielentilan tutkiminen on perusteltua sen perusteella, mitä esitutkinnassa on selvinnyt tämän terveydentilasta.

– Olen asiasta keskustellut Lämsän avustajan kanssa, joka on keskustellut asiakkaansa kanssa, ja ainakin tähänastinen heidän kantansa on, että he eivät esitystä vastusta, Karikoski kertoo.

Puukotus tapahtui torstai-iltana 13. kesäkuuta puoli seitsemän jälkeen kauppakeskus Valkeassa. Poliisin mukaan mies hyökkäsi täysin yllättäen 12-vuotiaan pojan kimppuun ja puukotti tätä useita kertoja takaapäin.

Mies yritti poliisin mukaan lähteä myös puukotuksen uhrin seurassa olleen 14-vuotiaan pojan perään, mutta vartija puuttui tilanteeseen.

Molemmat uhrit ovat ulkomaalaistaustaisia, ja keskusrikospoliisi kertoi pian tapahtuneen jälkeen, että epäillyllä miehellä on äärioikeistotaustaa. Esitutkinnassa yksi tutkintalinjoista on se, onko teoilla rasistinen motiivi.

Lämsän avustajaksi määrätty asianajaja Heikki Aspegren kertoi viime kuussa STT:lle, että Lämsä on kuulusteluissa myöntänyt 12-vuotiaan puukottamisen. Aspegren sanoi tuolloin, että Lämsä oli kiistänyt tappamistarkoituksen ja sen, että kyse olisi ollut ulkomaalaisvastaisesta toiminnasta.

Tuomio Jyväskylän kirjastopuukotuksesta

Lämsän, 33, on mainittu muun muassa viranomaisten vuonna 2017 vireille laittamassa kanteessa, jolla vaadittiin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttamista. Kanteessa kerrotaan Lämsän olleen PVL:n aktiivi ja syyllistyneen rikoksiin uusnatsijärjestön toiminnassa. Korkein oikeus määräsi PVL:n lakkautettavaksi vuonna 2020.

Lämsä on aiemmin tuomittu muun muassa Jyväskylän kirjastossa vuonna 2013 tapahtuneesta puukotuksesta. Hän hyökkäsi kahden muun henkilön kanssa kirjastossa järjestettyyn Äärioikeisto Suomessa -kirjaa käsittelevään tilaisuuteen ja puukotti ovimiestä. 

Hänet tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja useista muista rikoksista puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

STT julkaisee Lämsän nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa epäiltyjen rikosten yhteiskunnallisen merkityksen, hänen aiempien rikostensa sekä kielletyn uusnatsijärjestön toimintaan osallistumisen takia.

Lue myös:

    Uusimmat