Syyttäjä: Näin moottoripyöräkerho Cannonball on organisoitu

Helsingin käräjäoikeudessa on tänään käsitelty niin sanottua jengi-syytettä, tällä kertaa moottoripyöräkerho Cannonball MC:n osalta.

NÄIN JÄSENET VASTAAVAT:

Kaikki syytteessä olevat 22 kerhon nykyistä tai entistä jäsentä tai siihen muuten kytköksissä olevaa kiistävät syytteen kokonaisuudessaan. Heidän mukaansa Cannonball MC:n Helsingin alaosasto ei ole rikollisryhmä, vaan moottoripyöräharrastajien kerho, jonka jäsenistä jotkut ovat syyllistyneet rikoksiin.

Näin he kommentoivat oikeudessa syyttäjän päätelmiä:

Organisoitu johto

Vastaajat: Osastolla, kuten muillakin yhdistyksillä on eri roolissa toimivia johtohenkilöitä käytännön syistä. Esimerkiksi urheilujoukkueella on joukkueenjohtaja, huoltaja ja puffettivastaava.

Cannonball MC:n Helsingin osasto tarvitsee esimerkiksi ajojärjestelijän, jotta kerhon järjestämät moottoripyöräreissut sujuvat jouhevasti.

Käskyvalta

Vastaajat: Kerholla pitää olla keskinäisiä sääntöjä, mutta upseeristolla ei ole ollut käskyvaltaa muihin jäseniin.

Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä kukaan ryhmän jäsen voi pakottaa muita tekemään mitään, mitä ei itse halua.

Kerhosta saa halutessaan erota ja nykyisin erokorvauksesta on luovuttu.

Toimitilat

Vastaajat: Toimitilojen tarkoitus on mahdollistaa se, että kerholaiset voivat tavata toisiaan. Kesällä ajetaan yhdessä moottoripyörällä, talvella haaveillaan ajelusta kerhotiloissa. Kerholaiset ovat ystäviä, näkevät toisiaan liki päivittäin ja pitävät tiloissa viikonloppuisin juhlia.

Tiloja valvotaan "väijyvuoroissa" ja kameroilla siksi, että kerhon tiloissa säilytetään kalliita moottoripyöriä ja niiden huoltoon tarvittavia erikoistyökaluja.

Joillain kerhon jäsenillä saattaa olla ampuma-aseita, mutta ne eivät ole kerhon omaisuutta, vaan jäsenen henkilökohtaista omaisuutta.

Rahoitus

Vastaajat: Jäsenmaksuilla katetaan yhdistyksen toiminnasta aiheutuvia kuluja: maksetaan toimitila ja sen ylläpitäminen. Jäsenmaksuilla ei rahoiteta rikollista toimintaa.

Kerhon tiloissa on baariosa, joka on tarpeen, kun kerho on järjestänyt juhlia. Alkoholia ei ole myyty, vaan sitä on tarjottu mahdollisille vieraille ilmaiseksi tai se on tullut kerholaisten omaan käyttöön.

Kerhon Helsingin osaston jäseniä syytetään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Jengisyytettä on käsitelty useiden ryhmien osalta, mutta vain yhden kerran syyte on johtanut tumioon. 

Syyttäjän näkemyksen mukaan muun muassa seuraavat piirteet kertovat kerhon olevan rikollisryhmä:

Organisoitu johto

Syyttäjä: Cannonball MC:llä on Suomessa 11 alaosastoa, joista Helsingin kerho toimii pääosastona. Nyt syytteessä oleva Helsingin pääosaston presidentti on siten koko Cannonball MC:n presidentti. Presidentin lisäksi Helsingin osastoa johtaa upseeristo, eli asekersantti, kersantti, ajojärjestelijä, sihteeri ja varainhoitaja.

Lisäksi Helsingin osastoon kuuluu täysjäseniä, kokelasjäseniä, hangaround-jäseniä ja kannattajajäseniä.

Käskyvalta

Syyttäjä: Presidentillä ja upseeristolla on suora käskyvalta hierarkiassa alempana oleviin jäseniin. Käskyvaltaa ei tarvita tavallisissa kerhoissa, vaan sitä tarvitaan nimenomaan silloin, kun on kyse rikoksista.

Ryhmän sisällä on tiukka kuri ja jos osastosta haluaa lähteä, jäsenen on maksettava tuntuva eroraha tai moottoripyörä on luovutettava kerholle.

Toimitilat

Syyttäjä: Kerholla on toimitilat Helsingin Alppilassa, jotta jäsenet voisivat kokoontua siellä ja vaihtaa keskenään tietoja. Tiloja käytetään myös rikosten suunnitteluun. Lisäksi tiloissa säilytetään ampuma-aseita vakavien rikosten tekemistä varten.

Toimitilaa vartioidaan ympärivuorokautisesti niin sanotuissa väijyvuoroissa ja lisäksi tiloissa on kameravalvonta. Valvonnan tarkoitus on pitää tila "puhtaana" esimerkiksi poliisin kuuntelulta.

Rahoitus

Syyttäjä: Cannonball MC:n Helsingin osaston rikollista toimintaa rahoitetaan jäsenmaksuilla. Lisäksi siihen saadaan rahaa niin sanotusta salakapakasta, jossa kerho on myynyt Virosta tuotua alkoholia laittomasti.

Juttua muokattu 13.11.2014 klo 9:26 : Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, jengisyytteet ovat johtaneet yhteen tuomioon. Tuomio annettiin kesällä 2014.

Lue myös:

    Uusimmat