Mainos

Syytetyt kiistävät terrorismin rahoituksen - summa 4000 dollaria

Kaikki neljä somalitaustaista syytettyä kiistivät syytteet terrorismin rahoituksesta tiistaina alkaneessa oikeudenkäynnissä. Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen vaatii kaikille ehdollista vankeutta.

Syytteen mukaan neljä henkilöä keräsi 2008-2010 Suomessa rahaa, jota sitten lähetettiin hawala-järjestelmän kautta Somaliaan. Kyse oli suhteellisen pienistä summista. Syytteen mukaan kyse oli yhteensä noin 4000 dollarista eli noin 3000 eurosta.

Rahaa kerättiin ns. fitra-rahana eli muslimien kolehtina Ramadanin jälkeen. Yksittäiset lahjoitetut summat olivat pieniä. Yhtä syytetään esimerkiksi siitä, että hän keräsi 9. syyskuuta 2010 viideltä henkilöltä yhteensä 35 euroa.

- Rahat on kerätty hyväntekeväisyyspeitteen avulla. Avustusraha on päätynyt terroristijärjestölle, Hämäläinen sanoi.

Syytetyt ovat sinänsä myöntäneet lähettäneensä rahat. Syytekirjelmästä laskettuna rahaa on mennyt 3905 dollaria ja 118 euroa. Summa on nykykursseilla 3217 euroa.

Syytetyt eivät paikalla

Tiistaina juttua puidaan valmisteluistunnossa eli syytetyt eivät ole paikalla. Heidän asianajajansa kiistivät syytteet. Rahaa on lähetetty, mutta ei terroristeille.

Oikeudenkäynnissä puidaan myös Al-Shabaab -järjestön luonnetta. - Päämieheni mukaan näin ei ole 2010 ollut, yhden syytetyn asianajaja Heikki Uotila sanoi.

- Rahaa on päätynyt tietylle henkilölle Somaliassa, mutta päämiehelläni ei ole tietoa siitä, että hän kuuluisi Al-Shabaab -järjestöön.

Yhden syytetyn asianajaja Jarkko Jaatela sanoi, että rahat eivät ole menneet terroristeille, vaan kotiseudun somalialaisille.

Värväyssyyte

Jaatelan päämies sai myös syytteen terrorismiin värväämisestä, kun tämä olisi kehottanut vankilasta vapautunutta veljeään liittymään Al-Shabaabiin.

- Päämieheni on nähnyt veljensä viimeksi 2003. Ajatus siitä, että päämieheni värväisi Suomesta puhelimitse Somaliassa olevan veljensä terroristijärjestöön on mahdoton, kun veli kuitenkin tapaa jatkuvasti ihmisiä Afrikassa. Joka tapauksessa on mahdotonta, että oikeudessa käsitellään asiaa kuulematta tätä veljeä.

Jaatelan päämiestä syytetään myös terrorismirikoksen valmistelusta. Syytteen mukaan syytetyn veljen Suomessa olevat lapset piti houkutella lomamatkalle Keniaan ja salakuljettaa heidät Somaliaan Al-Shabaabin koulutusleirille.

- Jos tällainen suunnitelma on ollut, niin se ei ole koskaan edennyt minkään rikoksen asteelle. Uhka rikoksesta ei ole ollut todellinen, Jaatela totesi.

Taustaa - lue Jarkko Sipilän Elinkautinen-blogi: Terrorismisyytteet ja Somalian hämmentävät rahansiirrot (18.9.2014)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.