Syyttäjä vaatii lelusalakuljettaja Rami Adhamille vankeutta - syyttäjän mukaan rikoshyöty oli yli 300000 euroa

2:53

Syyttäjä Elina Karvo vaatii Syyrian lelusalakuljettajana tunnetulle Rami Adhamille vankeustuomiota Suomi–Syyria-yhteisön epäselvyyksistä 2014-2016.

Syyttäjän mukaan Adham keräsi rahaa ilman lupaa ja sai siitä rikoshyötyä 316000 euroa. Syyttäjä Karvo ei vielä täsmentänyt millaista vankeusrangaistusta hän vaatiin.

Adhamille luettiin aamulla Helsingin käräjäoikeudessa syytteet muun muassa rahankeräysrikoksesta ja törkeästä rahanpesusta. Syyttäjän mukaan rahojen oli luvattu päätyvän lyhentämättöminä Syyrian hädänalaisille, mutta toisin kävi.

Syyte rahankeräysrikoksesta liittyy siihen, että rahaa kerättiin ennen rahankeräysluvan saamista ja myös liian laajasti.

Syyttäjän mukaan rahaa kerättiin ennen kuin Suomi–Syyria-yhteisö sai rahankeräysluvan marraskuussa 2015 kaikkiaan 152000 euroa. Tuolloin voimaan tullut lupa oli rajoitettu vain Helsingin alueelle, mutta rahaa kerättiin muualtakin, Helsingin ulkopuolelta kaikkiaan 163000 euroa.

Sittemmin Helsingin poliisi peruutti luvan.

Kaikki raha ei Syyriaan

Syyte törkeästä rahanpesusta nivoutuu siihen, että rahankeräyksen kautta saatua rahaa käytettiin muuhun tarkoitukseen kuin lahjoittajille oli luvattu.

Syyttäjän mukaan Adham oli nostanut ex-vaimonsa kanssa yhdistyksen tililtä 62000 euroa, joilla oli ostettu siirtolapuutarhamökki, vaikka lahjoittajille oli kerrottu kaikkien rahojen menevän Syyrian hädänalaisille.

54000 euroa Adham oli tallettanut pankkitililleen Turkissa.  Keräysrahoilla maksettiin myös Mannerheimintiellä sijaitsevan toimiston vuokria vajaan 11000 euron edestä..

Adham sai myös syytteen muun muassa kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja lukuisista väärennöksistä.

Adham kiisti

Rami Adham kiisti rahankeräysrikoksen. Hänen avustajansa Anu Koivun mukaan teko ei ollut tahallinen. Puolustus myös kiisti salanneensa viranomaisilta sen, että rahaa kerätään myös Helsingin ulkopuolelta.

- Adham katsoo, että rahankeräystoiminnassa on ollut kyse huolimattomuudesta ja ymmärtämättömyydestä, asianajaja Koivu totesi.

Adhamin mukaan siirtolapuutarhan ostoon käytetyt rahat eivät olleet peräisin yhdistykseltä vaan sukulaiseltaan. - Rahat eivät ole peräisin SSY:n liittyvästä toiminnasta, Koivu totesi.

- Turkkilaisen pankkitilin varat olivat peräisin isältä. Rahat oli siirretty isän kuoltua turkkilaiselle tilille, Koivu sanoi.

Adham kiisti myös muut syytteet. Myös muut jutussa syytetyt kiistivät syytteensä.

Oikeudenkäynti jatkuu lähipäivät. Päätös tullee muutamien viikkojen päästä, jos kaikki tällä hetkellä ulkomailla olevat todistajat saadaan kuultua istuntopäivinä. Muutoin juttua joudutaan lykkäämään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja