Syyte: Venäläisperhe salakuljetti Suomeen kymmeniä Saimaan kanavan kautta – osa lääketokkurassa, osalla ahdistusta, kipua ja hengitysvaikeuksia

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa luettiin maanantaina kymmenelle ihmiselle syytteet törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Kyseessä on ihmisten salakuljetus Venäjän kautta Suomeen Saimaan kanavan kautta. Veneen miehistönä toimi poliisin aiemman kertoman mukaan, venäläisperhe, 65-vuotias isä, 43-vuotias tytär ja 16-vuotias poika.

Syytteiden mukaan Suomeen tuotiin ainakin 72 ihmistä kesän 2016 ja kesäkuun alun 2017 välillä. Osa heistä kuljetettiin Suomesta edelleen muihin Euroopan maihin.

Ihmiset kuljetettiin Saimaan kanavaa pitkin Lappeenrantaan isokokoisella moottoriveneellä, joka on rekisteröity kahdeksalle henkilölle. Jatkoyhteydet Suomesta eteenpäin järjestettiin muun muassa autolla.

Osa matkusti lääketokkurassa

Maahantuotavat ahdettiin syytteen mukaan aluksen penkkeihin, luukkuihin ja säilytystiloihin. Osalle heistä syötettiin rauhoittavia ja toimintakykyä lamauttavia lääkkeitä.

Syyttäjän mukaan osalla maahantuotavista oli matkan aikana hengitysvaikeuksia, ahdistusta ja kipua. Lisäksi suurin osa piiloista oli sellaisia, ettei niiden sisältä olisi ollut mahdollista päästä omin avuin pois.

Veneestä takavarikoiduilla lääkkeillä ei syyttäjän mukaan ole myyntilupaa Suomessa.

Rajavartiolaitos pysäytti veneen viime kesäkuussa. Senkertaisella matkalla kyydissä oli 17 ihmistä.

Syyttäjä vaatii vuosien vankeutta

Ihmisten kuljettaminen on syytteen mukaan ollut osa järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa ja sillä on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä. Syyttäjä vaatii, että kolme syytettyä on tuomittava menettämään valtiolle ainakin noin 250 000 euroa rikoksen tuottamana hyötynä.

Syyttäjä vaatii syytetyille eripituisia ehdollisia tai ehdottomia vankeustuomioita. Pisimmät rangaistusvaatimukset ovat kuusi ja viisi vuotta.

Perheen poika oli epäiltyjen tekojen aikaan 15–16-vuotias. Syyttäjä vaatii hänelle vähintään kolmen ja puolen vuoden vankeutta tai vaihtoehtoisesti nuorisorangaistusta.

Jutun käsittely jatkuu käräjäoikeudessa ainakin joulukuun puoliväliin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja