Syysmyräkkä riepottelee nyt Suomea: Pelastuslaitoksilla pitänyt kiirettä – tuhansia talouksia vailla sähköä

Tällaista tuhoa lauantain rajuilma on tehnyt – myrsky yltyy sisämaassa taas yöllä 1:06
Tällaista tuhoa lauantain rajuilma on tehnyt – myrsky yltyy sisämaassa taas yöllä.

Syysmyräkkä on riehunut Suomessa, kaatanut puita ja aiheuttanut sähkökatkoja. Loukkaantumisista ei ole kuitenkaan raportoitu.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan illalla kello 23.55 aikaan Suomessa oli 8 000 sähkötöntä asiakasta kaikkiaan 54 kunnassa. Sähkökatkot painottuvat Suomen etelä- ja kaakkoisosaan.

Myräkkä on työllistänyt myös pelastuslaitosta:

Esimerkiksi Helsingin kaupungin pelastuslaitos kertoo viestipalvelu X:ssä, että puuskittainen tuuli on aiheuttanut useita myrskyvahinkotehtäviä. Toistaiseksi on kuitenkin vältytty vakavammilta vahingoilta.

Espoossa tuuli on irrottanut kerrostalon kuudennen kerroksen julkisivupaneelin alas. Paneeli oli pudonnut kadulle. Pelastuslaitos kertoo eristäneensä alueen lisävahinkojen välttämiseksi. 

Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kerrotaan, että Pohjois-Karjalan alueella on satanut lunta ja sen seurauksena kesärenkailla liikenteessä olevat autoilijat voivat joutua hankaluuksiin. Pelastuslaitoksen toimesta on pyydetty aurausta jo Kiteen ja Ilomantsin suunnille. Pelastuslaitokselta toivotaankin nyt malttia liikenteeseen.

Tämän päivän aikana Pohjois-Karjalassa on ollut myös useampi vahingontorjuntatehtävä puiden kaatumisiin liittyen. Enossa puu rikkoi kaatuessaan terassin valokatetta. Muuten suuremmilta tuulivahingoilta on Pohjois-Karjalassa tähän mennessä vältytty.

Kymenlaakson pelastuslaitos kertoi hoitaneensa tänään aamuyhdestä viiteen iltapäivällä yhteensä 167 vahingontorjuntatehtävää.

Pirkanmaan pelastuslaitos hälytettiin puolen yön jälkeen Ylöjärvelle Innanlahdelle, jossa kymmenmetrinen purjevene oli ajanut päin kalliota. Veneessä olleet olivat päässeet maihin ilman henkilövahinkoja. Puoli kahden aikaan yöllä Tampereella Kaukajärventiellä autoilijan kulkupeli hyytyi alikulkutunnelin lammikkoon, koska sadevesiviemäri tulvi voimakkaiden sateiden vuoksi.

Laivayhtiöt peruuttaneet risteilyjä

Myös laivayhtiöt ovat peruuttaneet matkojaan myrskyn vuoksi. Viking Line perui Viking Gloryn ja Viking Gracen lauantai-iltapäivän lähdöt Maarianhaminasta Turkuun ja Tukholmaan. Lisäksi Viking XPRS -laivan lähdöt on peruttu Tallinnan ja Helsingin välillä lauantaina iltapäivästä kello 17 sunnuntaihin aamuseitsemään saakka.

Turusta lähtenyt Tallink Siljan Baltic Princess jätti päivällä pysähtymättä Maarianhaminaan. Eckerö Line on puolestaan ankarien sääolojen vuoksi perunut lauantaina MS Finlandian lähdöt Tallinnasta Helsinkiin kello 12 ja Helsingistä Tallinnaan kello 15.15.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että myrskytuulen synnyttämät aallot voivat olla yli nelimetrisiä Ahvenanmerellä ja Suomenlahdella.

Myrsky jatkuu aaltoillen sunnuntai-iltaan asti

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että viimeisimpien havaintojen mukaan myrsky on helpottamassa lännestä alkaen.

– Läntisillä merialueilla tuuli on jo vaimenemaan päin, mutta esimerkiksi Suomenlahdella ja etelärannikolla näyttää siltä, että hurjimmat lukemat ovat tällä hetkellä käsillä. Eli vielä tässä illalla on kova puhuri ja myrskypuuskia voi olla.

Mäntykannas kertoo, että yötä kohden tuuli hellittää, mutta yltyy jälleen sunnuntaina iltapäivällä. Myrsky on kunnolla väistynyt vasta sunnuntai-iltaan tultaessa.

Mäntykannas toteaa, että tuulituhoja voi tulla Etelä- ja Keski-Suomessa sunnuntai-iltapäivään asti.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat