Syyskuussa saatetaan rikkoa kaikkien aikojen lämpöennätyksiä – viilenemistä ei näköpiirissä: "Ennätysjahdissa ollaan"

3:53
Katso videolta koko pitkän ajan sääennuste – lämpöä piisaa vielä syyskuussakin!

Paksut neuleet voi jättää vielä kaappiin: pitkän ajan sääennuste povaa syyskuusta kesäisen lämmintä, eikä huurteisia syysaamuja ole vielä näkyvissä sääkartoilla. 

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi toteaa, että viime aikojen helteet pitävät Suomen tiukasti otteessaan.

– Ennätysjahdissa ollaan. Ei tämä mitenkään tavanomaista ole, että meillä olisi tähän aikaan vuodesta näin lämmintä. Lapissa mitattiin eilen hellettä, ja se on myöhäisin ajankohta pohjoiselle helteelle koko meidän mittaushistoriamme aikana. 

Syyskuun kaikkien aikojen lämpötilaennätys vaarassa

Sää pysyttelee lämpimänä läpi viikonlopun, vaikka perjantaina mennään hetkellisesti kohti syksyisempiä lämpöasteita.

– Perjantai pitää sisällään yhden kuurosadealueen, joka tuo hetkellisesti mukaan viileämmän ilman. Viikonloppuna alkaa kuitenkin lämmetä uudestaan ja kesä ei muutu tästä mihinkään, vaikka sunnuntaina vaihdetaan syyskuun puolelle, Rintaniemi kertoo.

Ennätysjahdissa ollaan muuallakin kuin vain Lapissa: 

– Syyskuun kaikkien aikojen lämpötilaennätys on 28,8 astetta. Jos ei heti maanantaina, niin viimeistään tiistaina tämä voi olla vaarassa rikkoutua. 

Viileät ilmat saavat vielä odottaa

Ennätykset saattavat siis paukahtaa ympäri Suomea. Rintaniemi ei kuitenkaan pidä syyskuun kesähelteitä ainoastaan positiivisena asiana. 

– Äärisää ei koskaan kuulosta hyvältä. Vähän se hämmästyttää, että ennätyksiä on rikottu joka vuosi. 

Pitkän ajan sääennusteessakaan ei ole näkyvissä viilentymistä. Kuumimmat helteet voi unohtaa, mutta Rintaniemi povaa pitkälle syyskuuhun kesäisiä, noin 20 asteen lämpötiloja. 

– Syyskuun puolivälissä livutaan kohti tavanomaisempia lämpötiloja, mutta ainakin kolme viikkoa nautitaan lämpimistä säistä. Kylmenemistä ei ole näköpiirissä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja