Syyrian tulitauon tilanne yhä epäselvä

Syyriaan julistetun maanlaajuisen tulitauon kohtalo on vielä epäselvä. Tulitauon on määrä muodostaa pohja tuleville neuvotteluille Syyrian hallinnon ja opposition välillä.

Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoi eilen Venäjän ja Turkin sopineen tulitauosta koko Syyriassa, mutta kumpiakaan maista ei ole vahvistanut tietoa.

Kapinallislähteet vahvistivat uutistoimisto AFP:lle neuvottelujen olleen käynnissä, mutta tulitaukosopimuksen tiellä olevan yhä esteitä.

Turkki, Venäjä ja Syyrian opposition edustajat ovat viime viikkoina neuvotelleet Turkin pääkaupungissa Ankarassa.

Turkki ja Venäjä ovat olleet Syyrian sodassa vastapuolilla. Turkki on halunnut syrjäyttää Syyrian presidentin Bashar al-Assadin, kun taas Venäjä on ollut Assadin pääliittolainen. Maat ovat kuitenkin lisänneet yhteistyötään viime aikoina.

Talvi vyöryi päälle Syyrian pakolaisleireillä 1:56

YK:n tuleva pääsihteeri: Uhka maailmalle

YK:n pääsihteeriksi tammikuussa nouseva Antonio Guterres hoputti maailman päättäjiä etsimään ratkaisua Syyrian konfliktiin. 

Portugalin entinen pääministeri Guterres kuvaili SIC-tv-kanavan haastattelussa Syyrian sotaa jo "maailmanlaajuiseksi syöväksi". Hänen mukaansa konflikti on aiheuttanut kärsimystä paitsi Syyriassa, myös johtanut väkivaltaisiin terroritekoihin maailmalla.

Guterres kutsui Syyrian sotaa maailmanlaajuiseksi uhaksi ja sanoi toivovansa, että maailman valtiot pystyvät yhdessä päättämään sen lopettamisesta. 

Lue myös:

    Uusimmat