Mainos

Syyrian tukiryhmä ei löytänyt keinoja elvyttää tulitaukoa

Syyrian tukiryhmän kokous on päättynyt vailla ratkaisua siihen, miten elvyttää Syyrian rikkoutunut tulitauko.

Syyrian tukiryhmä kokoontui Yhdysvaltain ja Venäjän johdolla New Yorkissa torstai-iltana. Tarkoituksena oli saada aikaan kestävä tulitauko Syyriaan.

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan neuvotteluissa Venäjä ei pystynyt lupaamaan pommitusten lopettamista Syyriassa. Myöskään Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin mukaan Venäjä ei pystynyt tarjoamaan tyydyttävää ratkaisua pommitusten lopettamiseksi. 

– Nyt kysymys on, onko olemassa todellisia mahdollisuuksia päästä eteenpäin. On selvää, ettemme voi enää jatkaa samalla tiellä, Kerry sanoi kokouksen jälkeen.

Kerryn mukaan prosessiin täytyisi löytää uskottavuutta. Hänen mukaansa Venäjän täytyy lopettaa ilmaiskut Syyriassa. 

– Ei pelkästään päiväksi tai kahdeksi, vaan niin pitkäksi aikaa kuin mahdollista, jotta kaikki voivat nähdä heidän olevan tosissaan, Kerry sanoi. 

Kerryn mukaan hän on valmis tapaamaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin uudelleen perjantaina.

Syyrian armeija aloitti hyökkäyksen Aleppon itäosaan

YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura oli oli pettynyt ja kuvaili tukiryhmän kokousta pitkäksi ja hankalaksi. Pessimistisestä ilmapiiristä huolimatta de Mistura vakuutti Yhdysvaltojen ja Venäjän olevan tosissaan ratkaisun löytämiseksi Syyrian tilanteeseen.

Hän syytti muita, nimeämättömiä osapuolia tulitaukoaloitteen sabotoimisesta. Hän lisäsi myös, että koska Yhdysvallat ja Venäjä yrittävät edelleen löytää ratkaisua, olisi väärin julistaa yritys epäonnistuneeksi.

Kerry, Lavrov ja 21 muun maan tukiryhmän edustajaa kokoontuivat viimeksi YK:n yleiskokouksen yhteydessä tiistaina. Tuolloinkaan neuvotteluissa ei edistytty.

Syyrian tulitauko rikkoutui viikon alussa. Myöhään torstai-iltana raportoitiin myös Syyrian hallinnon joukkojen aloittaneen hyökkäyksen Aleppon kaupungin itäosaan. Alue on kapinallisten hallussa. 

Hyökkäyksestä kertoi valtiollinen uutistoimisto Sana. The Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Syyrian hallinnon joukkojen hyökkäys on laaja ja sitä tukevat Venäjän ilmaiskut.  
Aleppo on ollut vuodesta 2012 jakaantuneena hallituksen hallinnassa olevaan länsiosaan ja kapinallisten valvomaan itäosaan.  

2:05

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.