Mainos

MTV paikalla: Syyrian puolesta marsseja eri puolilla maata – Helsinkiin kerääntynyt runsaasti väkeä

15:00

Syyrian tilanteen kärjistymisen takia päivällä järjestetään rauhanmarssiksi ilmoitettuja mielenosoituskulkueita eri puolilla maata.

1:44

Helsingissä mielenosoituskulkue alkaa Rautatientorilta kello 17. MTV Uutisten toimittaja Joonas Lepistö on paikan päällä seuraamassa marssia ja hän raportoi tapahtumasta suorassa verkkolähetyksessä.

Tapahtuman Facebook-sivujen mukaan paikalle olisi tulossa yli kaksi tuhatta ihmistä.

Tampereella puolestaan järjestetään mielenosoituskulkue kello 18.30. Myös Tampereella marssitaan Syyrian rauhan puolesta. Rauhantilaisuus järjestetään myös Oulussa. Samalla kaikkien tapahtumien yhteydessä juhlitaan kansainvälistä YK:n päivää.

Lisäksi illalla järjestetään useampia hyväntekeväisyyskonsertteja.

Ihmisiä ei saatu evakuoiduksi

Lauantaina illalla MTV uutiset kertoi, että taistelut Syyrian Aleppossa ovat alkaneet kolmipäiväisen tulitauon jälkeen uudelleen. Eri puolilta kaupunkia on jälleen kuulunut pommitusta.

Tulitauko oli Venäjän julistama ja yksipuolinen, minkä aikana oli tarkoitus evakuoida haavoittuneita siviilejä kaupungista. Syyrian armeija yrittää vallata koko Aleppon Venäjän ilmavoimien tuella. Raskas pommitus on vaatinut satoja siviiliuhreja.

YK:n mukaan turvatakuut eivät kuitenkaan olleet riittävät ihmisten evakuoimiseksi. YK onkin pyytänyt Venäjää jatkamaan tulitaukoa maanantaihin, mutta tuloksetta. Venäjä kertoi tänään, ettei se tällä hetkellä harkitse uutta tulitaukoa Syyriaan, kertoo apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov uutistoimisto Interfaxin mukaan.  

YK ja Punainen Risti olivat toivoneet voivansa käyttää Itä-Aleppon ”humanitaarisen tulitauon” haavoittuneiden evakuoimiseen ja avun toimittamiseen.

Aleppon saarretussa itäosassa on jumissa arvioiden mukaan noin 250 000 siviiliä, osa heistä haavoittuneita. Peruspalvelut on pommitettu hajalle. Edessä on pian kylmä talvi. YK:n avustustoiminnan johtaja Stephen O’Brien on kuvannut oloja kapinallisten hallitsemassa Aleppon itäosassa ”eläväksi helvetiksi”.

Syyria on vaarallinen paikka myös avustusjärjestöille. Yli viisi vuotta kestäneen konfliktin aikana on kuollut 54 Punaisen Puolikuun työntekijää.

SPR:n keräys Syyriaan

Viime perjantaina Suomen Punainen Risti ilmoitti aloittavansa keräyksen sodan uhrien auttamiseksi Syyriassa ja Irakissa.

– Humanitaarisen avun tarve on kasvanut valtavasti, ja voidaksemme auttaa tehokkaasti, olemme päättäneet käynnistää keräyksen, sanoo Punaisen Ristin varainhankintajohtaja John Ekelund MTV Uutisten haastattelussa viime perjantaina.

Järjestö huomauttaa, että ihmisten auttamiseksi avustusrekkojen tulisi päästä esteettä perille Itä-Aleppoon jatkuvasti.

Kirkot soittaneet kelloja

Suomessa kirkot ovat soittaneet kelloja runsaan viikon ajan Syyrian Aleppon uhreille. Kelloja on soitettu myös muissa maissa. Kirkonkellojen soittamisella halutaan huomiota Syyrian tragedian uhreille. 

Kirkonkellot ovat soineet tänään ainakin Helsingissä, Liedossa, Pälkäneellä ja Pirkkalassa.

Kellojen soittamisen on tarkoitus loppua tänään YK:n päivänä.

1:50

56:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.