Mainos

Syyrian joukot tulittivat hautajaissaattuetta Damaskoksessa

Syyrian johtoa vastustavat suurmielenosoitukset levisivät tänään lähes pääkaupunki Damaskoksen keskustaan, kun yli kymmenentuhatta ihmistä kokoontui neljän mielenosoittajan hautajaisiin Mezzen kaupunginosaan.

Armeija kuitenkin avasi opposition mukaan tulen ihmisiä kohti heti hautajaismenojen päätyttyä. Ainakin yhden ihmisen kerrottiin kuolleen ja useiden haavoittuneen.

– Ensi kertaa tämän mittakaavan protesteja on nähty näin lähellä keskustaa, sanoi oppositioaktivisti Mohammed Shami. Damaskos on tähän asti suureksi osaksi välttynyt suurmielenosoituksilta.

Mielenosoituspaikan lähistöllä sijaitsee ilmavoimien tiedustelun sekä valtapuolue Baathin päämaja.

Kiina ei muuta linjaansa

Väkivallasta huolimatta Kiina antaa edelleen tukensa presidentti Bashar al-Assadin hallinnolle. Maassa vieraillut apulaisulkoministeri Zhai Jun kannatti al-Assadin suunnitelmaa perustuslakikansanäänestyksen ja monipuoluevaalien järjestämisestä ja vaati ulkovaltoja pysymään loitompana.

– Kaikkien osapuolten ja kansainvälisen yhteisön täytyy kunnioittaa Syyrian suvereniteettia, yhtenäisyyttä, itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta, hän sanoi uutistoimisto Sanan mukaan.

Zhai kuitenkin vetosi sekä hallitukseen että oppositioon verenvuodatuksen lopettamiseksi.

Presidentti al-Assad puolestaan sanoi tapaamisen jälkeen, että maata koetteleva kriisi on salajuoni maan hajottamiseksi.

– Syyriaa yritetään jakaa ja muuttaa sen geopoliittista ja historiallista roolia alueella, al-Assad sanoi.

Kiina on yhdessä Venäjän kanssa vastustanut ulkopuolisten sekaantumista Syyrian tilanteeseen, ja ne ovat estäneet YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemasta Syyrian hallituksen väkivaltaisuudet kansalaisiaan kohtaan. Viimeksi ne kaatoivat asiaa koskevan päätöslauselman veto-oikeudellaan helmikuun alussa. Tällä viikolla ne äänestivät vastaan, kun YK:n yleiskokous hyväksyi ei-sitovan Syyria-lauselman.

Kiinan toiminta on herättänyt arvostelua jopa arabimaissa, joihin sillä on perinteisesti hyvät suhteet.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.