Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syy makeanhimolle saattoi löytyä

Mutaatio geenissä voisi vaikuttaa siihen, paljonko sokeria tekee mieli syödä.
Mutaatio geenissä voisi vaikuttaa siihen, paljonko sokeria tekee mieli syödä.Geenikuva Shutterstock. Karkkikuva All Over Press
Julkaistu 24.11.2024 12:01

Maria Aarnio

lifestyle@mtv.fi

Mutaatio geenissä vähensi makeanhimoa hiirissä ja ihmisissä.

Niin sanottu makeanhimo voi olla ihmisellä geeneissä, kertoo NY Post. Gastroenterology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan geenin toiminta tai toimimattomuus voi sekä lisätä että vähentää sakkaroosin syömisintoa että persoutta makealle.

Sakkaroosi on niin sanottua tavallista sokeria, jota voisi löytyä kodin sokeriastiasta.

– Voisiko geneettinen "vika" olla avainasemassa, kun halutaan estää ihmisiä himoitsemasta sokerisia herkkuja, tutkijat pohtivat tiedotteessaan.

Lue myös: Makeutusaineita vai sokeria? Lihavuustutkijalla selkeä kanta: "En ymmärrä, miksei niitä ole laitettu pannaan"

Mutaatio geenissä vaikutti sokerinhimoon

Tutkijoiden mukaan geenien vaikutus tietynlaisten sokerien sulattamiseen voi vaikuttaa siihen, miten paljon ihminen pitää makeasta. Kyseinen SI-geeni pilkkoo sakkaroosia ja maltoosia ohutsuolessa imeytymistä varten. 

Mutaatio geenissä voi tehdä sokereiden pilkkomisesta hankalaa, mikä voisi vaikuttaa siihen, paljonko sokeria tekee mieli syödä.

Hiirikokeessa ne hiiret, joilta puuttui SI-geeni, vähensivät sakkaroosin käyttöään eivätkä enää olleet niin persoja sille.

Lue myös: "Himohormoni" vähensi alkoholistiapinoiden juopottelua puolella – apua myös ihmisille?

Jos geeni toimi osittain, sokerin syöminen väheni

Tutkijat testasivat teoriaa myös 6 000:lla Grönlannissa ja 135 000:lla Isossa-Britanniassa asuvalla ihmisellä. Tiedot saatiin UK BioBank -tietokannasta.

Ne grönlantilaiset, jotka eivät kyenneet pilkkomaan sakkaroosia kehossaan, söivät sitä sisältäviä ruokia huomattavasti vähemmän. Ne britit, joilla SI-geeni toimi vain osittain, pitivät sokerintäyteisistä ruoista vähemmän kuin muut.

– Tutkimuksemme viittaa siihen, että geneettinen vaihtelu kyvyssä sulattaa ravinnon sakkaroosia voi vaikuttaa paitsi siihen, kuinka paljon sakkaroosia syömme, myös siihen, kuinka paljon pidämme sokeripitoisista ruoista, tutkijat kuvailevat.

Tutkimusta tehneen Peter Aldissin mukaan tulevaisuudessa olisi tärkeää ymmärtää SI-geenin vaikutusta laajemmin. Geenin ymmärtäminen voisi auttaa kehittämään hoitoja, joilla sokerinkäyttöä voitaisiin vähentää.

Aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että sokerin syöminen vaikuttaa lapseen jo kohdussa.

Lue myös: 

Napsitko liikaa makeisia? Ravitsemusterapeutti kertoo, miten sokerin syöntiä voisi vähentää

Sari on syönyt vuosia karkkipussin päivittäin, poika laittaa sokeria leivän päälle – asiantuntija kertoo, miten sokerikoukku katkaistaan

Katso myös: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää

4:48Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentääSuomalaiset syövät keskimäärin reippaasti enemmän sokeria, kuin Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee.

Lähteet: University of Nottingham, NY Post, Gastroenterology

Lisää aiheesta:

Aikuisiän lihavuuden voisi ennustaa jo lapsenaProteiinin poistaminen teki "immuuniksi" ylipainolle – tutkimuksessa kuitenkin muttiaTutkimus: Hyviä uutisia tumman suklaan ystäville!Sokerin syöminen vaikuttaa lapseen jo kohdussa – tutkimuksessa löytyi "tuhannen päivän sääntö"Ostaisitko sipsipussin, jonka kyljessä lukee "saattaa aiheuttaa riippuvuutta"? Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi tunnistaa addiktoiviksiHimoitsetko sokerisia herkkuja? Yllättävä seuraus: "Tämä on vastoin yleistä ajatusta"
RuokaTutkimustuloksetMielenhallintaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:08
    Puuro

    Yllättävä puuro aiheutti jättijonot Helsingissä – tässä sen salaisuus

  • Eilen16:46
    Puuro

    Valtteri tekee riisipuuron tavalla, jota moni ei ole hoksannut: "Älyttömän hyvä"

  • Eilen06:47
    Jouluruoka

    Margitin "ripulirullat" naurattavat somessa: "Taidan ilmoittaa itseni Koko Suomi leipoo -kisaan!"

  • ke17:54
    Italia

    Italialaiselle ruoalle harvinainen tunnustus

  • ke16:44
    Jouluruoka

    Joulukinkkujen ehdoton ykkönen – ostatko sinäkin?