Syrjäyttääkö uusi muotiasuste perinteisen ylioppilaslakin?

Kirsi Nisosen suunnittelema YO-laketti on haastanut perinteistä ylioppilaslakkia jo kahden vuoden ajan.

Suomalaissuunnittelija Kirsi Nisosen suunnittelema, rohkea YO-laketti haastaa perinteisen ylioppilaslakin tarjoten naisille uuden vaihtoehdon valmistujaispäivän asusteena. Kevään 2013 uutuutena markkinoille on saapunut myös niinikään Nisosen suunnittelema, miehille tarkoitettu YO-mirri. Silti perinteisten lakkien suosio jatkuu edelleen.

YO-laketit ja mirrit sopivat ylioppilaille, jotka hakevat vaihtelua perinteisen lakin tilalle. Stockmannilla ollaan tyytyväisiä lakettien ja mirrien myyntiin, vaikka perinteiset lakit myyvät myös hyvin. Stockmannin tiimivalmentaja Anu von Behrin mukaan laketti sopii naisille erityisesti hieman korkeampaa kampausta valitessa.

– Normaali ylioppilaslakki ei anna mahdollisuutta pitää korkeaa nutturaa, muistuttaa von Behr.

Myös Sokos Helsingin myyntipäällikkö Minna Mäkipää kertoo, että yo-lakettia on myyty kevään 2013 aikana hyvin.

Äiditkin tahtovat laketin

– Osa haluaa laittaa laketin esimerkiksi iltajuhlaan perinteisen lakin sijasta, kertoo myyntipäällikkö Minna Mäkipää laketin käyttötarkoituksista.

Tällöin juhliin hankitaan molemmat, laketti sekä lakki. Laketti ei vielä ole syrjäyttänyt perinteistä ylioppilaslakkia.

– Laketti on vasta ihan pieni murto-osa siitä, miten paljon lakkeja myydään, Mäkipää kertoo.

Mäkipää kertoo kuulleensa, että myös ylioppilaaksi valmistuvan äiti on miettinyt haluavansa käyttää lakettia juhlassa. Varsinaista etikettiä laketin käytölle ei ole, sillä se ei ole virallinen asuste.

– Toinen sesonki on vappu. Silloin meiltä hankitaan molempia, yo-lakkia ja -lakettia. Jos oma lakki on mennyt jo huonoon kuntoon, niin tilalle voi hankkia laketin, kertoo Mäkipää.

Vaikka syksylläkin valmistutaan ylioppilaiksi, on kevät ehdottomasti lakkien ja lakettien sesonkiaikaa.

– Selkeästi huomasi, että sinä päivänä kun ylioppilaskokeiden tulokset julkaistiin, oli liikkeellä todella paljon lakin sovittelijoita.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Cailap

Lue myös:

    Uusimmat