Syövyttävää muurahaishappoa sisältävä säiliö levisi tielle Ilmajoella – kaksi sai välittömästi hengitysoireita

Pahanhajuista, syövyttävää nestettä sisältävä säiliö putosi traktorin lavalta Ilmajoen sisääntuloväylälle.

Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla levisi keskiviikkona aamupäivällä maantielle noin kuution verran muurahaishappoa. Pelastuslaitoksen mukaan happoa oli levinnyt noin 50 metrin matkalle.

Pelastuslaitos imeytti hapon ja keräsi sen pois. Tämän lisäksi tien pinta pestiin.

Traktorin lavalta oli tippunut kaksi säiliötä, mutta toinen säiliö oli iltapäivällä kuitenkin vielä täynnä. Onnettomuus tapahtui päivystävän palomestarin Juha Kosken mukaan Nikkolantiellä.

Sanomalehti Ilkan mukaan traktorin kuljettaja ja paikalla ollut traktorin omistaja saivat pistävästä katkusta heti hengitysoireita.

Koski kertoi iltapäivällä STT:lle, että heidät oli viety tarkastettavaksi terveyskeskukseen, mutta pahempia terveydellisiä ongelmia he eivät haposta saaneet.

– Väkevää pitoisuutta ja tuuli toi kohti, niin kyllä piti itsekin koko ajan siirtyä pois tieltä. Paineilmalaitteet olivat päällä niillä, jotka happoa neutraloivat. Kyllä siellä piti hengityssuojaimia käyttää, Koski kertoi iltapäivällä hieman ennen puoli viittä.

Hengenvaarallista isoina määrinä

Muurahaishappo on väritön, pistävänhajuinen neste, joka savuaa ja muodostaa sumua. Se syövyttää myös useita metalleja, kuten alumiinia, lyijyä ja valurautaa.

Suurelle muurahaishappopitoisuudelle altistuminen voi Työterveyslaitoksen mukaan aiheuttaa keuhkopöhön ja jopa kuoleman.

Onnettomuuspaikalla oli päivällä jonkin aikaa teitä poikki. Liikenne oli katkaistu väliaikaisesti muun muassa Ilmajoen keskustaan johtavalta tieltä numero 701.

Nikkolantie oli Kosken mukaan poikki vielä pesujenkin ajan. Pelastuslaitos sai työt onnettomuuspaikalla päätökseen puoli neljän aikoihin iltapäivällä.

Lue myös:

    Uusimmat