Viisi tonnia ihmiskakkaa levisi autotielle Lappeenrannassa – ”Pientareella voi ilmetä vähän hajuhaittaa”

Lappeenrannassa tapahtui sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä poikkeuksellinen onnettomuus, kun huomattava määrä käsiteltyä ihmisulostetta levisi autotielle vahingon seurauksena.

Tapahtumasta kertoi aiemmin Uutisvuoksi.

Onnettomuus tapahtui Konnunsuolle päin mentäessä Soskuan sulun jälkeen. Ihmisulosteesta valmistettua, kuivattua jätevesilietettä oltiin kuljettamassa puhdistuksesta kompostointilaitokselle, jossa ylijäämälietteestä oli määrä valmistaa multaa.

Ulostetta levisi puolen kilometrin matkalle

Lappenrannan seudun ympäristötoimen ympäristötarkastaja Päivi Uski kertoo, että tapahtunut liittyi käytetyn kuljetusvaunun perälaudan kiinnistysjärjestelmään, joka oli jostain syystä auennut. Sen seurauksena kuljetettavana ollut uloste oli alkanut valua tielle.

Koska materiaali oli verrattain kiinteää, ei koko lavallinen valunut tielle, vaan puolen kilometrin matkalle levisi yhteensä vain noin 5000 kiloa kakkaa. Uski ei muista vastaavaa tapahtuneen hänen uransa aikana.

Materiaali oli peräisin viemäriverkostosta, josta tultuaan se oli käynyt läpi erilaisia käsittelyitä ja saostusprosesseja. Tielle levinnyt massa oli käsittelyprosessin loppupään tuote.

”Ehkä horsma kasvaa paremmin”

Onnettomuus tapahtui yöllä, ja karkuteille päässyt liete kerättiin kasaan keräävällä harjakoneella ja tienpinta huuhdeltiin puhtaaksi. Mahdolliset mikrobit tapettiin kalkitsemalla alue. Uski pitää asiaa heidän osaltaan käsiteltynä.

– Pientareella voi ilmetä vähän hajuhaittaa, hän arvioi.

Liete voi levittää paikalle jonkin verran ravinteita, mutta Uskin mukaan niiden ei kyseisessä paikassa pitäisi aiheuttaa merkittävää haittaa.

– Ehkä tänä kesänä kasvaa horsma siinä vähän paremmin.

Uutisvuoksen mukaan kuljettajalle kirjoitettiin tapahtuneesta sakot.

Jutun pääkuva vaihdettu 22. toukokuuta kello 11.37.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja