Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syötkö paljon leipää? Ruotsalaistutkimuksen mukaan sillä voi olla merkittävä terveysvaikutus – ainakin tässä tapauksessa

Shutterstock
Julkaistu 19.07.2020 07:05

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Kuitupitoisesta ruokavaliosta paljastui uusi terveyshyöty. Parhaiten kuituja saa, jos syö viljoja ja varsinkin täysjyväviljoja ja palkokasveja.

Paljon kuituja ruokavaliostaan saavat sairastuvat keuhkoahtaumatautiin muita epätodennäköisemmin. Yhteys näkyy myös tupakoivilla ja entisillä tupakoitsijoilla, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä, ja siihen osallistui 35 000 ruotsalaisnaista. Kahdentoista vuoden seurannan aikana heistä 1 600 sairastui keuhkoahtaumatautiin.

Riski sairastua keuhkoahtaumatautiin oli noin kolmanneksen pienempi naisilla, jotka saivat ruoastaan ainakin 26 grammaa kuituja päivittäin. Vertailukohtana olivat alle 17 grammaa kuituja saavat. Suomalaissuositusten mukaan ruoan kuitumäärän olisi hyvä olla ainakin 25 grammaa päivässä.

Erityisesti viljojen ja hedelmien kuidut hyödyksi

Erityisesti viljojen ja hedelmien kuidut liittyivät pienempään sairastumisriskiin, mutta kasviskuidut eivät tässä tutkimuksessa vaikuttaneet sairastumisiin.

Runsas kuitujen saanti pienensi sairastumisriskiä tupakoivilla sekä tupakoinnin lopettaneilla, mutta kaikista pienimmässä sairastumisvaarassa olivat savuttomat, jotka saivat paljon kuituja. Heihin verrattuna vähän kuituja syövien tupakoitsijoiden sairastumisriski oli peräti 33 kertaa suurempi, tulokset osoittivat.

Kuitujen hyödyt selittyvät mahdollisesti niiden tulehdusta lievittävillä ominaisuuksilla. Aiemmissa tutkimuksissa ravintokuitujen on havaittu pienentävän muun muassa IL-6- ja CRP-tulehdusmerkkiaineiden pitoisuuksia. On kuitenkin mahdollista, että kuituja paljon syövät elävät muutenkin terveellisemmin, mikä on voinut vaikuttaa tuloksiin.

Parhaiten kuituja saa, jos syö viljoja ja varsinkin täysjyväviljoja ja palkokasveja. Sadassa grammassa ruisleipää on 10–12 grammaa kuitua, vastaavassa määrässä papuja tai pähkinöitä on noin 5–8 grammaa.

Keuhkoahtaumatauti tarkoittaa hengitysteiden kroonista ja etenevää ahtautumista, johon voi liittyä jatkuva keuhkoputkitulehdus tai keuhkolaajentuma. Tautia ei voi parantaa, mutta lääkkeet hillitsevät sen oireita. Tupakoinnin lopettaminen ja työperäisissä tapauksissa altistuksen vähentäminen voivat pysäyttää keuhkoahtauman etenemisen.

Keuhkoahtaumatautia sairastaa noin 2–3 prosenttia suomalaisista. Tupakoitsijoista siihen sairastuu 20–30 prosenttia.

LUE MYÖS: Kokaiinia, lapamatoja ja amfetamiinia: Tässä ovat hulluimmat keinot pudottaa painoa reilun sadan vuoden ajalta – joukossa myös Elvis Presleyn suosima vaarallinen metodi

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisää aiheesta:

Tutkimus paljasti ruokavalion, joka voi säästää keuhkosyövältä – vältä sen sijaan näitä ruokiaTutkimus vahvistaa terveyshaitat: Huonot hiilihydraatit altistavat sydänoireilleTutkimustulokset muistuttavat: Kuidun terveyshyödyt voi saada myös näistä vähemmän tunnetuista lähteistäNyt viimeistään se on todistettu: Näiden ruokien lisääminen ruokavalioon auttaa diabeteksen hoidossa – lukuisia muitakin terveyshyötyjäLisää yksi asia ruokavalioon: Voit laihtua, vaikka söisit muuten kuten ennenkin – vaikuttaa myös vyötärön ympärykseenRiski tappavaan syöpään pienentyy kahdella ruokavalinnalla – syöthän sinäkin?
RuokaRavintoTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:38
    Joulu

    Saako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?

  • 14:37
    Ruokaniksit

    Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kivi

  • 11:30
    Jouluruoka

    Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä

  • 08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • Eilen11:30
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!