Syöpälääkäri: Ennen tapasimme potilaita joka aamu – nyt hoidamme hyvin paljon tietokonetta

Professori ja ylilääkäri Ulla Puistola kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa munasarjasyövän vaarallisuudesta ja hoidosta. Hän kertoi olevansa surullinen siitä, että nykyään lääkärit eivät juuri pääse huomioimaan syöpäpotilaan henkistä puolta.

– Olen itse tehnyt tätä työtä 35 vuotta, ja ennen tapasimme joka aamu potilaita. Tervehdimme ja kysyimme, mitä sinulle kuuluu, miten jaksat. Tänä päivänä se on mennyt siihen, että erikoissairaanhoidossa hoidetaan hyvin lyhyen aikaa – se kuuluu kauniisti sanottuna tähän hoidon porrastukseen –, ja hoidetaan hyvin paljon tietokonetta. Eli sieltä katsotaan laboratorioarvoja ja kuvia, kun ennen oltiin läsnä, Ulla Puistola kertoi lähetyksessä.

Munasarjasyövästä parantunut Kirsi Valasti kertoi huomanneensa saman ilmiön.

– Minullekin sanottiin, että leikkausten jälkeen ei anneta jälkitarkastusaikaa, koska ne ovat ikään kuin hyödyttömiä – ”tulet päivystykseen, jos on tarve”. Mutta ne ovat nimenomaan niitä paikkoja, joissa pitää kysyä, kuinka olet voinut ja mitä sinulle kuuluu. Ei vain sitä, että onko siellä jotain fyysistä tuntemusta, vaan miten jaksat henkisesti ja voit kokonaisena ihmisenä, Valasti painotti.

Mitkä merkit saivat munasarjasyöpään sairastuneen Kirsi Valastin hakeutumaan lääkäriin? Millaisia riskitekijöitä munasarjasyöpään liittyy? Miksi taudin tutkimus on huonoissa kantimissa? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat