Syöpäkeskuksen johtaja: Tulevaisuudessa syöpää ehkäistään rokotteella

Missä mennään suomalaisessa syöpätutkimuksessa? 26:26

HYKS:in syöpäkeskuksen johtaja kertoo Studio55.fi-ohjelmassa, että tällä hetkellä lupaavimmat uudet syöpähoidot liittyvät elimistön omien puolustusmekanismien aktivointiin.

– Tällä hetkellä lääkekehityksessä kuuma sana on elimistön omien puolustusmekanismeja vahvistavat lääkkeet. Puhutaan immuno-onkologiasta, selittää HYKS:in syöpäkeskuksen johtaja Petri Bono.

Bono kertoo, että ensimmäisiä positiivisia vilahduksia niiden hyödyllisyydestä on jo nähty. Nyt kehitellään eri tapoja yhdistellä elimistön omaan puolustusjärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä muihin hoitokeinoihin.

– Yhdistelemällä on nähty huomattavan paljon enemmän tehoa kuin niin, että niitä on käytetty yksin. Jatkossa haaste on yhdistää niitä olemassa oleviin sytostaattihoitoihin tai yhdistellä niitä keskenään.

Myös syöpien ennaltaehkäisyyn panostetaan tulevaisuudessa entistä enemmän. Elämäntavoista ne perinteiset tupakointi, ylipaino ja alkoholi aiheuttavat syöpää ja elämäntapojen korjaaminen niin ikään ehkäisee sairastumista.

– Amerikan syöpäyhdistyksen tuore raportti arvioi, että noin 40 prosenttia syövistä saattaisi olla terveillä elämäntavoilla ehkäistävissä.

Syövän ennaltaehkäisyyn on kehitteillä muitakin konsteja kuin elämäntavat. Ensimmäinen syöpärokote on jo käytössä.

– Ajatellaan, että 15 prosenttia syövistä olisi erilaisten tulehdusten aiheuttamia. Papilloomavirusta vastaan oleva rokote on ensimmäinen rokote, joka hyökkää tätä asetelmaa vastaan. On näytetty, että sillä voidaan estää syövän esiasteita – se on tulevaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat