Syöpähoidot ja reuma aiheuttavat vaietun vaivan

Useat naiset ikään katsomatta kärsivät intiimialueen limakalvojen kuivuudesta. Kaikkia oireita ei edes osata yhdistää kuivumiseen eikä kaikkia kuivumista aiheuttavia tekijöitä tunneta, sillä aihetta on tabuluonteensa vuoksi vaikeaa käsitellä.

Taloustutkimuksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan 18–70-vuotiaista naisista 43 prosenttia on kärsinyt intiimialueen limakalvojen kuivuudesta. Todellinen lukumäärä saattaa olla vielä suurempi. Naistentautien erikoislääkäri ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila paljastaa, että naiset eivät aina osaa yhdistää ikäviä oireita, kuten kirvelyä ja yhdyntäkipuja limakalvojen kuivuuteen.

– Naiset kuvailevat oireitaan usein epämääräisesti outona olona vatsassa ja alapäässä. Asian tuntemus saattaa olla heikkoa ja omahoito epämääräistä.

Limakalvojen kuivuminen on erityisesti yli 50-vuotiaiden vaiva ja onkin yleisesti hyvin tiedossa, että vaihdevuodet aiheuttavat kuivumista. Muita syitä, tai sitä, ettei asia ole sidottu ikään, ei taloustutkimuksen kyselyn mukaan juuri tiedetä.

Oireiden ja syiden heikko tuntemus johtunee asian tabuluonteesta. Intiimiterveys on kyselytutkimuksen mukaan vaiettu aihe etenkin vanhemmissa yleisesti tabuna etenkin vanhemmissa ikäluokissa.

Syyt kuivuuteen moninaiset

Vaihdevuosien ja raskauden lisäksi limakalvojen kuivumisen kannalta riskiryhmään kuuluvat tiettyjä reumasairauksia sairastavat ja ne, joilla on atooppinen iho. Myös tietyt ehkäisyvalmisteet aiheuttavat kuivumista: kun hormoneja on alettu karttaa ja matalahormoniset ehkäisyvalmisteet ovat tulleet muotiin, on hyvä tietää myös niiden aiheuttavan kuivumista.

Myös syövän sytostaattihoidot aiheuttavat kaikkien limakalvojen kuivumista. Brusila kertoo, että lääkäreiden suhtautuminen aiheesta valittelevaan potilaaseen on vaihtelevaa.

– Olen tavannut naistentautien lääkärin, joka sanoi, että syöpään sairastuneilla on vakavampiakin huolenaiheita kuin seksuaalisuus, Brusila huokaisee ja korostaa, että lääkäreiden olisi hyvä ottaa huomioon, että seksuaaliterveydellä voi olla laajempia vaikutuksia ihmisen elämään ja terveyteen.

Osa kuivumisesta liittyy siis muihin sairauksiin, mutta sitä voi ehkäistä myös intiimihygieniasta huolehtimalla. Brusila valitteleekin, että nykyään pikkuhousunsuojia käytetään melkein jatkuvasti ja alapäätä pestään usein liian tuhdeilla saippuoilla.

Jos intiimialueen limakalvojen kuivumista haluaa välttää, vältellä tulisi myös karvojen huolimatonta höyläämistä liian tylsällä terällä, karheaa WC-paperia, vesipohjaisia liukastevoiteita, stringejä ja keinokuituisia alushousuja.

Lue myös:

    Uusimmat