Syöpähoidoista kieltäytynyt kuoli – ystävä kritisoi luontaisterapeuttia

Anja Panhelainen seurasi läheltä kahdeksan vuotta sitten kuolleen, syöpähoidoista kieltäytyneen ystävänsä sairastamista. Panhelaisen mielestä vaihtoehtohoitojen tarjoajat antavat vakavasti sairaille turhaa toivoa – hän kertoo luontaisterapeutti Marjo Urbanskin kuitanneen syövän etäpesäkkeet madoiksi, jotka tuhoutuvat bioresonanssilaitteella. Urbanski kiistää osan Panhelaisen väitteistä.

Anja Panhelaisen ystävä Saara* sairastui rintasyöpään vuonna 2000. Syöpää hoidettiin, ja Saara näytti parantuvan. Kesällä 2004 hän joutui kuitenkin jälleen sairaalaan. Selvisi, että maksassa oli etäpesäkkeitä.

Tällä kertaa Saara kieltäytyi virallisen lääketieteen hoidoista.

– Saara kertoi kuulleensa syöpäsairaasta henkilöstä, joka oli tullut terveeksi luontaishoidoilla. Hän aikoi hoitaa itseään niillä, Panhelainen sanoo.

– Yritin vedota häneen – kyllä kai jokainen ymmärtää, että on aika vakava tilanne, kun syöpä on levinnyt maksaan. Lääkärit ja hoitajatkin olivat kerääntyneet hänen ympärilleen, pitäneet kädestä kiinni ja yrittäneet saada suostumaan koviin hoitoihin. Mutta hän piti päänsä. Ja totta kai hoidoista voi kieltäytyä, se on oma päätös.

Saara meni elimistön puutostiloja kartoittavaan hivenaineanalyysiin ja alkoi pitää parempaa huolta itsestään muun muassa syömällä puhdasta ruokaa ja juomalla lähdevettä.

– Kesällä 2005 Saara kertoi minulle löytäneensä luontaisterapeutin, joka kuulemma vakuutti hänelle, ettei hänen maksassaan ole syöpää vaan jonkinlaisia loismatoja – ja kuinka ollakaan, hänellä sattuu olemaan sellainen laite, joka tuhoaa nämä madot.

Terapeutin nimi oli Marjo Urbanski. Saara pyysi Panhelaista mukaan mennessään Urbanskin luokse hoitoon.

– Lähdin, koska ystäväni sitä toivoi. Tässä vaiheessa Saara oli jo laihtunut hurjan paljon ja joutui kävelemään kävelysauvoilla. Menimme Urbanskin omaan kotiin, koska jostain syystä hänen hoitolaitoksensa oli tuolloin kiinni.

Perillä Saara istuutui pöydän ääreen ja Panhelainen hänen viereensä.

– Ystäväni sai muistaakseni vasempaan käteensä pidettäväksi kynän tapaisen puikon, josta meni USB-kaapeli ihan tavalliseen, kannettavaan tietokoneeseen. Urbanski näppäili auki jonkin ohjelman, minkä jälkeen näyttöruudulle ilmestyi latauspalkki. Tuo palkki lähti täyttymään, ja kun yksi palkki oli täynnä, yksi ”mato” oli kuulemma tuhottu. Koska matoja oli Urbanskin mukaan yhteensä viisi, tämä lataus toistettiin viisi kertaa. Sitten Urbanski sanoi, että nyt ne madot ovat poissa.

– Olin mykkänä tyrmistyksestä. En kuitenkaan voinut sanoa Saaralle mitään, koska hän oli niin helpottunut ja iloinen.

Syksyllä Saara joutui sairaalaan. Syöpä oli edennyt luustoon.

– Silloin hän olisi kovasti halunnut kovia hoitoja, mutta niitä ei enää voinut antaa. Ei voitu kuin lievittää oireita kipulääkityksellä.

Maaliskuussa 2006 Saara kuoli.

”Ei saa antaa turhaa toivoa”

Panhelainen kyseenalaistaa vaihtoehtohoitoja vakavasti sairaille ihmisille tarjoavien luontaisterapeuttien moraalin.

– Ymmärrän itsekin puhtaan ruoan ja luontaishoidon merkityksen, kun terve ihminen haluaa parantaa hyvinvointiaan, mutta selvästi sairaalle ihmiselle ei saa antaa turhaa toivoa. Ihminen toki itse epätoivoissaan hakee apua, mutta on moraalitonta tarjota sellaista katteettomasti.

– Toivo, jota Urbanski antoi ystävälleni, oli ihan perusteetonta. Jos hän ei olisi antanut sitä, niin ehkä Saara olisi ottanut virallisia hoitoja. En voi tietää, olisivatko nekään pelastaneet ystävääni, mutta oli joka tapauksessa hävytöntä väittää lääkärien olevan väärässä ja tarjota vaihtoehtoa, joka oli pelkkää huijausta. Että syövän sijaan maksassa olisikin matoja ja hänellä systeemi, jolla ne madot poistetaan! Ei sellaista saisi tehdä.

Panhelainen työnsi asian pitkäksi aikaa pois mielestään, mutta televisiosta tullut vaihtoehtohoitoja sivuava ohjelma palautti tunteet pintaan.

– Silloin kuohahti. Nettisivujen perusteella Urbanski näyttää jatkavan näitä hoitoja edelleen.

Taustalla bioresonanssiterapia

Semba Oy-nimisen yrityksen toimitusjohtajana toimiva Urbanski kertoo verkkosivuillaan tarjoavansa bioresonanssiterapiaa. Siinä käytettävillä laitteilla väitetään voivan mitata ja puhdistaa kehoa haitallisista aineista. Käytännössä tämä tapahtuu aaltoliikkeiden eli esimerkiksi heikkojen sähköimpulssien tai radio- ja valotaajuuksien avulla.

Yrityksen kotisivuilla kerrotaan hoitomuodon ottavan huomioon muun muassa ”materiaalisten hiukkasten ja aaltoliikkeiden väliset dualistiset suhteet”, ”seisovien aaltojen merkityksen aineen rakentumiseen”, ”seisovien aaltojen väliset interferenssikentät” sekä ”eliölajien morfogeneettisten kenttien vaikutuksen yksilön toimintaan”.

Terapia on suunnattu niille, joille ”pelkkä länsimainen lääketiede ei tarjoa riittävästi vastauksia terveyttä ja hyvinvointia koskeviin kysymyksiin”.

Urbanski veloittaa tunnin kestävästä perusmittauksesta 150 euroa.

Internetin keskustelupalstoilla Urbanskiin viitataan muun muassa matoasiantuntijana. Häntä sekä kehutaan että kritisoidaan. Urbanskin omilla verkkosivuilla madot mainitaan Vitsaukset-nimisessä välilehdessä, joka käsittelee ekinokokkien eli heisimatojen leviämistä Suomeen. Urbanski kirjoittaa, että loiset voidaan todeta bioresonanssiterapiaan kuuluvalla MSAS-Professional-laitteella.

On aika puhua Urbanskille. Käy ilmi, että hän on monista asioista eri mieltä.

Miten keskustelu Urbanskin kanssa etenee? Oliko hän todella väittänyt etäpesäkkeitä madoiksi? Entä miten hän ottaa virallisen lääketieteen nykyään huomioon syöpäsairaiden asiakkaiden kohdalla? Lue lisää jutusta Syöpähoidoista kieltäytynyt kuoli – hoitoa antanut luontaisterapeutti kommentoi.

*Saaran nimi on muutettu.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat