Mitä nyt, Britannia? Kaikki on taas mahdollista loputtomassa brexit-väännössä

Pääministeri Rinne: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa –"Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku" 2:14
Suomen pääministeri Antti Rinne kommentoi brexit-tilannetta syyskuun alussa.

Britannialla on nyt edessään useita mahdollisia vaihtoehtoja tulevien viikkojen politiikkaan.

Ison-Britannian parlamentin alahuone hylkäsi tiistain puolelle venyneessä äänestyksessään pääministeri Boris Johnsonin esityksen uusista vaaleista ennen jäämistään istuntotauolle.

Kuningaskunnalla on edessään nyt useita mahdollisia vaihtoehtoja tuleville viikoille.

Lykkäys brexitiin

Britannia on näillä näkymin jättämässä EU:n lokakuun lopussa, jos se ei pyydä lykkäystä eroonsa. Eroon vaaditaan kaikkien 27 muun maan hyväksyntä.

Johnson on kuitenkin uhonnut "makaavansa mieluummin kuolleena katuojassa" kuin pyytävänsä lykkäystä brexitiin.

Parlamentti on hyväksynyt lain, joka vaatii pääministeriä pyytämään kolmen kuukauden lykkäystä tammikuun loppuun, jos uutta erosopimusta ei ole hyväksytty lokakuun 19. päivään mennessä.

Brexit-sopimus

Britannia voi edelleen jättää EU:n ensi kuun lopussa, jos Johnson onnistuu neuvottelemaan sellaisen erosopimuksen, jota parlamentin enemmistö kannattaa.

Tehtävä on kuitenkin erittäin vaikea. Johnsonin edeltäjä, Theresa May, neuvotteli EU:n kanssa sopimuksen, jonka parlamentti kuitenkin hylkäsi kolmesti.

EU:n on ollut haluton muuttamaan sopimusta, jos Britannia ei esitä uusia konkreettisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Sopimukseton ero

Parlamentti on hyväksynyt lain, jonka tarkoituksena on estää sopimukseton brexit.

Johnson toisti kuitenkin parlamentissa juuri ennen istuntotaukoa, että Britannia jättää EU:n lokakuun lopussa, oli sopimusta tai ei. Pääministerin uskotaan pohtivan keinoja lain kiertämiseen.

EU voi myös kieltäytyä myöntämästä Britannialle jatkoaikaa brexitiin, vaikka se sitä pyytäisi. Tämä ei kuitenkaan ole todennäköistä, koska unioni ei halua syntipukiksi sopimuksettomaan eroon.

Uudet vaalit

Karkotettuaan konservatiiveista 21 hallituksen linjalta livennyttä kansanedustajaa, hallituksella ei enää ole enemmistöä parlamentissa.

Siksi ennenaikaiset vaalit ovat lähes pakolliset, mutta niiden päivämäärä on edelleen auki.

Uusiin vaaleihin tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö alahuoneessa, mutta parlamentti on nyt istuntotauolla lokakuun 14. päivään asti, joten vaalit pidettäneen aikaisintaan marraskuussa.

Brexitin peruminen

Jos Johnson voittaisi vaalit tai onnistuisi saamaan muuten parlamenttiin enemmistön, hän pystyisi periaatteessa perumaan lain sopimuksettomasta brexitistä, minkä jälkeen Britannia voisi jättää EU:n ilman sopimusta.

Jos työväenpuolue voittaa vaalit, se on luvannut järjestää uuden kansanäänestyksen, jossa olisi vaihtoehtona myös koko brexitin peruminen.

Lue myös:

    Uusimmat