Mainos

Puhemies Bercow kaatoi pääministeri Johnsonin haaveet: Parlamentti ei äänestä tänään Britannian EU-erosta

5:33
Pääministeri Johnson yrittää runnoa Brexit-sopimustaan jo tänään – puhemies saattaa estää äänestyksen.

Britanniassa parlamentin alahuone ei äänestä tänään hallituksen esityksestä EU-erosopimukseksi. Pääministeri Boris Johnson oli toivonut äänestystä, mutta alahuoneen puhemies John Bercow torjui sen.

Bercow'n mukaan asetelma äänestyksessä olisi ollut sama kuin lauantaina. Tämä on jo toinen nöyryytys pääministeri Johnsonille, jonka johdolla Britannia joutui lauantaina pyytämään lisäaikaa maan EU-erolle.

EU:n kanssa neuvoteltu uudistettu erosopimus oli parlamentin käsittelyssä jo lauantaina. Tuolloin äänestyksessä hyväksyttiin muutosesitys, jonka mukaan erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistuttua.

Britannian hallitus pyysi viikonloppuna EU:lta brexitille kolmen kuukauden lisäaikaa, joka ulottuisi tammikuun loppuun. Lisäajan pyytämistä voimakkaasti vastustanut pääministeri Johnson ei pyyntöä allekirjoittanut, vaan se lähetettiin Brysseliin maan lähettilään nimissä.

Brexit jakaa mielipiteitä EU-maiden välillä

EU seuraa komission mukaan tarkasti Britannian brexit-käänteitä tällä viikolla ja jatkaa omaa prosessiaan erosopimuksen vahvistamiseksi. Euroopan parlamentti ei kuitenkaan äänestä erosopimuksesta ennen kuin se on hyväksytty parlamentissa.

Päämiesten huippukokouksia johtava Donald Tusk konsultoi parasta aikaa pääkaupunkeja lisäajasta. Ainakin Saksa tukee lyhyttä lykkäystä brexitiin, jos Britannian hallitus tarvitsee lisää aikaa erosopimuksen läpivientiin parlamentissa, sanoo maan ulkoministeri Heiko Maas.

Ranska sen sijaan suhtautuu epäilevämmin ajatukseen uudesta brexit-jatkoajasta. Ranskan hallituksen tiedottajan mukaan uusi jatkoaika ei palvelisi kenenkään etuja.

– On Britannian parlamentin asia nyt sanoa, mitä se haluaa, eikä enää Euroopan unionin, Sibeth Ndiaye sanoi.

Britannian on määrä jättää EU ensi viikon torstaina.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja