Synkkä video näyttää jättimäiset paloalueet Siperiasta: Maastopalot ovat kuljettaneet sankkaa savua sadoille asutusalueille – paikalliset vaativat hätätilan julistamista

"Ekologinen katastrofi": Siperian tuhoisat maastopalot ovat levinneet jo noin 3 miljoonan hehtaarin alueelle 1:51
Venäjän maastopaloja pyritään sammuttamaan sekä maasta että ilmasta käsin.

Valtavat maastopalot riehuvat useilla alueilla pitkin Siperiaa ja Venäjän kaukoitää. Paloalue on levinnyt yhteensä noin 3 miljoonan hehtaarin alueelle, joka vastaa karkeasti Belgian kokoista aluetta, kertoo BBC. Lisäksi savu on levinnyt satoihin asutuskeskuksiin.

Useat paikalliset kertovat, että vielä ei ole tehty tarpeeksi palojen sammuttamiseksi. Tämän vuoksi yli 700 000 ihmistä on allekirjoittanut adressin, jossa vaaditaan järeämpiä keinoja palojen taltuttamiseksi ja hätätilan julistamista suureen osaan Siperiaa.

Torstaiaamuna peräti 804 asutusaluetta oli sankan savun peitossa Venäjällä. 

Savu on vaikuttanut sekä pieniin kyliin että suurempiin kaupunkeihin. Vaikein tilanne on Krasnoyarskin, Irkutskin, Buryatian, Yakutian ja Trans-Baikalin alueilla.

Lämpimät ilmat kiihdyttäneet palojen leviämistä

Maastopalot ovat kasvaneet raivokkaasti viikkojen ajan korkeiden lämpötilojen, salamoinnin ja kovan tuulen vuoksi.

Palojen synnyttämien päästöjen pelätään kiihdyttävän ilmastonmuutosta ja arktisten alueiden sulamista.

Greenpeace kuvailee Venäjän tilannetta ekologiseksi katastrofiksi.

Puolustusvoimat mukana sammutustöissä

Valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan yhteensä 9 000 henkilöä ja 2 800 laitetta on käytetty sammutustöissä.

Lisäksi kaikista suurimmille paloalueille pudotettiin torstaina kahdella sammutustöihin suunnitelluilla lentokoneilla yhteensä 300 tonnia vettä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myös määrännyt puolustusministeriön lähettämään puolustusvoimat auttamaan sammutustöissä.

Puolustusvoimien Il-76 sotilaslentokoneiden on tarkoitus pudottaa vettä paloalueille 20 kertaa vuorokaudessa. Myös helikoptereita on otettu käyttöön palojen sammuttamisessa.

Lisäksi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on tarjonnut Putinille apua sammutustöissä. Kremlin mukaan Putin aikoo hyödyntää apua tarvittaessa.

Lue myös:

    Uusimmat