Sympaattinen oopperadiiva poissa: Montserrat Caballé on kuollut

Sympaattinen oopperadiiva poissa - Montserrat Caballè kuollut 2:16

Musiikkimaailma yllättyi vuonna 1987, kun Queen -rockyhtyeen Freddie Mercury teki dueton Montserrat Caballén kanssa kappaleella Barcelona. Viimeistään silloin espanjalaislaulajattaresta tuli maailmankuulu myös oopperan ulkopuolella. Barcelona oli myös Caballén kotikaupunki, jossa hän syntyi vuonna 1933 ja ja opiskeli laulua.

Hänen ensimmäinen kiinnityksensä oli 23-vuotiaana Sveitisissä, jossa hän lauloi Mimin roolin Puccinin La Bohèmessa.

Kansainvälinen läpimurto tapahtui 1965, kun Caballé paikkasi estynyttä Marilyn Hornea Donizettin Lucrezia Borgiassa. Puhdasääninen lyyrinen sopraano sai liki puolen tunnin suosionosoitukset ja tie oopperamaailman huipulle suurissa rooleissa oli auki.

Caballén aktiiviura näyttämöillä kesti 20 vuotta, ja viimeinen esiintyminen New Yorkin Metropolitan-oopperassa oli Puccinin Toscan päärooli, kun miespääosassa oli Luciano Pavarotti.

Kaksi kuningatarta

Dramatiikkaan taipuvainen Freddie Mercury oli halunnut tehdä Queen-yhtyeen ulkopuolella sooloprojektin ja piti Caballén ääntä maailman parhaana. Tähdet tapasivat 1986 ja ystävystyivät.

Kun Barcelona valittiin vuoden 1992 kesäolympialaisten pitopaikaksi, Caballé pyydettiin apuun tekemään teemalaulun tapahtumaan. Caballé ehdotti Mercurylle yhteistyötä ja Mercury ryhtyi säveltämään Barcelonaa Mike Moranin kanssa.

Katso ja kuuntele alla olevalta videolta Mercuryn ja Caballén upea Barcelona!


Lopputulos häikäisi kaikki. Mercury ja Caballé täydensivät toisiaan omilla tekniikoillaan ja Barcelonaa pidetään yhtenä parhaista esimerkeistä siitä, miten kaksi näennäisesti vastakohtaista musiikkilajia voivat kohdata toisensa.

Caballé kuoli tänään kotikaupungissaan Barcelonassa 85-vuotiaana kärsittyään terveysvaivoista vuosia. Sant Paun sairaala ei ole kertonut kuolinsyytä.

Lue myös:

    Uusimmat