Ricky Martin, 50, nousi teinitähteyden jälkeen maailmanlaajuiseksi seksisymboliksi – laulajan elämää varjosti pitkään sopimaton utelu, johon hän vastasi vuosikymmen sitten

Latinalaisen popin suurtähti Ricky Martin täyttää jouluaattona 50 vuotta.

Pop-ikoni Ricky Martin viettää jouluaattona 24. joulukuuta 50-vuotissyntymäpäiviään. Martin nousi maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen sekä menestykseen 1990-luvulla ja hän on yhä yksi maailman kaikkien aikojen suosituimmista latinopopin esittäjistä, ja lisäksi hän on ansioitunut myös näyttelijänä.

Martin, joka on oikealta nimeltään Enrique Martin Morales, syntyi 24. joulukuuta vuonna 1971 Puerto Ricon pääkaupunki San Juanissa. Hänen vanhempansa erosivat, kun Martin oli 2-vuotias. 

Jo 6-vuotiaana Martin aloitti näyttelijäuransa. Kouluikäisenä hän esiintyi erilaisissa puertoricolaisissa televisiomainoksissa. 

Vuonna 1984 Martin pääsi osaksi varsinkin Latinalaisessa Amerikassa suursuosiota keränneeseen Menudo-yhtyeeseen, koe-esiinnyttyään yhtyeeseen päästäkseen kolmesti. Martin oli osa Menudoa viiden vuoden ajan, kunnes täytettyään 18 vuotta hänet irtisanottiin bändistä "yli-ikäisyyden" takia. Menudon mukana Martin kiersi ympäri maailman, laulaen useilla eri kielillä. 

Jätettyään Menudon Martin palasi Puerto Ricoon viimeistelemään lukio-opintonsa, jonka jälkeen hän muutti New Yorkiin aloittaakseen soolouransa näyttelijänä ja laulajana. 

Samalla, kun Martin käynnisti uraansa näyttelijänä, teki hän aktiivisesti musiikkia. Ensimmäinen sooloalbumi Ricky Martin julkaistiin vuonna 1988. Vuodet etenivät ja uusia albumeja syntyi. Vuonna 1997 Martin teki ääninäyttelijän roolin Disneyn Hercules-elokuvan espanjankielisessä dubbauksessa. 

Vuosituhanteen vaihde oli artistille suotuisaa aikaa, kun hitit seurasivat toisiaan ja Martin alkoi pokata useita arvostettuja palkintoja, muun muassa vuonna 1998, jolloin Martin sai ensimmäisen Grammy-pystinsä. Seuraavana vuonna, jolloin Martin niin ikään palkittiin Grammy-gaalassa, hän myös esiintyi gaalan lavalla, laulaen kappaleensa La copa de la vida. Martin sai esityksensä jälkeen valtavat suosionosoitukset yleisöltä, joka taputti artistille seisten.

Vuonna 1999 julkaistiin Martinin jättihittikappale Livin' La Vida Loca, joka on yksi artistin kaikkien aikojen suurimmista hiteistä. Seuraavana vuonna ilmestyi puolestaan esimerkiksi seuraava suurhitti She Bangs. Samoihin aikoihin Martin poseerasi Time-lehden kannessa ja hänen merkitystään latinalaisen kulttuurin jalansijan vahvistamisessa populaarikulttuurin valtavirrassa ylistettiin vuolaasti. 

Samoihin aikoihin alkoivat myös median utelut ja pohdinnat koskien Martinin seksuaalisuutta. Poptähti tapaili useita kuuluisia kaunottaria, mutta siitä huolimatta spekulaatiot pyörivät laulajan seksuaalisuuden ympärillä. Esimerkiksi vuonna 2000 toimittaja Barbara Walters kysyi Martinilta suoraan haastattelun aikana, että onko hän homoseksuaali. 

– En usko, että minun pitäisi kertoa kenellekään olenko homo vai en tai kenen kanssa olen harrastanut seksiä ja kenen en, Martin vastasi kysymykseen tuolloin. 

Vuonna 2010 Martin tuli kuitenkin kaapista ja teki julkisen ilmoituksen asiasta nettisivuillaan. 

– Olen ylpeä voidessani ilmoittaa, että olen onnekas homoseksuaali mies. Olen siunattu siitä, että olen kuka olen, Martin totesi tuolloin julkaisemassaan tiedotteessa. 

Vuoden 2021 kesäkuussa antamassaan haastattelussa Martin kertoi kärsineensä traumaperäisestä stressihäiriöstä sen jälkeen, kun Walters oli yrittänyt painostaa Martinia puhumaan seksuaalisuudestaan haastattelussa. Walters on itse kertonut myöhemmin katuneensa kysymystään ja kokeneensa jälkikäteen sen olleen sopimaton. 

Kaksi vuotta ennen ilmoitustaan, vuonna 2008, Ricky Martinista tuli ensimmäistä kertaa isä, kun sijaissynnttäjä synnytti hänen kaksoispoikansa Matteon ja Valentinon. Vuonna 2010, kun Martin tuli kaapista, hän kertoi motivoituneensa kertomaan asiasta osittain lastensa takia. 

Vuonna 2016 Martin ilmoitti Ellen DeGeneresin talk show'ssa menneensä kihloihin miesystävänsä Jwan Yosefin kanssa. Tammikuussa 2018 Martin puolestaan kertoi, että pariskunta oli mennyt naimisiin kaikessa hiljaisuudessa ja aikovansa pitää isomman hääjuhlan myöhemmin.  

Vuonna 2018 perheeseen syntyi tytär Lucia ja 2019 poika Renn

Martinin viimeisin albumi A Quien Quiera Escuchar on vuodelta 2015, ja vuonna 2021 artisti julkaisi uusimman singlensä nimeltään Canción Bonita yhdessä Carlos Vivesin kanssa. 

Viime vuosien aikana Martin on myös ansioitunut yhä enemmän näyttelijänä. Esimerkiksi vuonna 2018 Martin nähtiin Antonio D'Amicon roolissa palkitussa sarjassa The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja