Mainos

Syksyn sääennuste julki: Tavanomaista lämpimämpää? Ennuste ristiriitainen

Tuoreessa pitkän ajan ennusteessa on viitteitä keskimääräistä lämpimämmästä syksystä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut pitkän ennusteen syys-, loka- ja marraskuulle. Ennusteen mukaan syksy saattaisi olla koko maassa hieman tavanomaista lämpimämpi.

– Suurin todennäköisyys keskimääräistä lämpimämmälle säälle on Pohjois-Suomessa, missä jakson keskilämpötilan ennustetaan olevan tavanomaista korkeampi 60-70 prosentin todennäköisyydellä. Keski-Suomessa lukemat ovat 50-60 prosenttia ja etelässä vain 40-50 prosenttia. Sade-ennusteessa ei näy merkittäviä poikkeamia keskiarvoista suuntaan tai toiseen, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen ECMWF:n ennustetta.

Atlantille ennustetaan 60-70 prosentin todennäköisyydellä tavanomaista voimakkaampaa matalapainetta, mikä saattaisi viitata tavanomaista aktiivisempaan matalapainetoimintaan. Venäjällä puolestaan olisi laaja, Suomeen asti ulottuva alue, jossa olisi vain 40-50 prosentin todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi paine.

Ennusteessa on ristiriitaisuuksia.

– Atlantin matalapaineet tarkoittavat tyypillisesti sateita, mutta ennuste ei kuitenkaan ennakoi keskimääräistä sateisempaa. Korkeapaine idässä taas toisi lämpimämmän sään ensimmäisenä Etelä- ja Keski-Suomeen, mutta tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys on suurin pohjoisessa. Ennusteen eri parametrit ovat siis jokseenkin ristiriitaisia keskenään. Lisäksi ennuste on muuttunut merkittävästi kuukausi sitten tehdystä ennusteesta, missä syys- ja lokakuu olivat jo mukana. Molemmat seikat viittaavat siihen, että ennuste on epäluotettava, toteaa Miina Manninen.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkään ajanjaksoon mahtuu aina lämpimiä ja kylmiä jaksoja.

Paikkakuntakohtaisia ennusteita ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.