Syksyinen luonto tarjoaa runsaasti herkkuja, jotka soveltuvat monenlaiseen säilöntään. Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen kertoo, mitä marjoja, hedelmiä ja kasviksia juuri nyt kannattaa hyödyntää.
Puolukat ja karpalot
Metsät pullistelevat juuri nyt punaista väriä. Erityisesti länsirannikolla sekä Pohjois-Suomessa on tänä syksynä hyvä puolukkasato.
− Puolukka on helppo säilöä. Jos pakastin on täynnä, se säilyy hyvin myös survoksena. Puolukkasurvos on paras säilöä ilman sokeria, muuten marja voi alkaa käymään, Arja Hopsu-Neuvonen opastaa.
Puolukoiden jälkeen väriä metsään tuovat karpalot, joista näyttäisi tulevan tänä vuonna hyvä sato. Karpalot ovat kypsiä poimittaviksi lokakuun paikkeilla.
− Karpalo ei tahdo erottua raakana, mutta kypsinä kauniit punaiset marjat näkyvät sammalikossa. Karpalot ovat yksittäisinä marjoina hitaasti kerättäviä. Sen vuoksi karpalon hinta on korkeampi kuin muiden marjojen.



