Pikaopas yleisimpiin säilömismenetelmiin
Säilöminen on hyvä ja helppo tapa ottaa talteen syksyisen luonnon parhaat antimet. Samalla tiedät tarkkaan, mistä aineksista purkkiesi sisältö koostuu. Valitse alla olevista säilömismenetelmistä sinulle parhaiten sopiva!
Hapansäilöntä
Hapattaminen on edullinen säilöntätapa. Se perustuu maitohappobakteerien aikaansaamaan käymiseen, jonka myötä tuotteen pH laskee ja haitallisten mikrobien toiminta estyy.
Tarvitaan riittävästi käymiskykyisiä sokereita, käymiselle otollinen lämpötila, hapettomat olot sekä hyvä hygienia, jotta maitohappobakteerit pystyvät muodostamaan maitohappoa. Hapansäilöntä vaatiikin tekijältään tarkkuutta.
Kaalin hapattaminen onnistuu varmimmin, joten siitä on helpoin aloittaa. Menetelmä käy myös muille kasviksille sekä sienille. Onnistunut hapansäilyke on raikkaan hapan ja hyväarominen.
Etikkasäilöntä
Etikkasäilykkeet antavat ruokapöydän tarjontaan särmää kirpeydellään. Säilyvyys perustuu etikan happamuuteen sekä sokeriin.Edullinen väkiviinaetikka on yleisin, mutta myös viinietikat käyvät tarkoitukseen.
Käytä etikkaa keittäessä teräs- tai emalikattilaa, pidä kansi päällä ja huolehdi tuuletuksesta. Mikäli et halua jättää mausteita liemeen, lisää ne keitinliemeen sideharsopussissa, jotta vältyt siivilöimiseltä. Muista, että etikkaa ruostuttaa metallikansia. Peitä tölkki ensi muovikelmulla tai käytä muovitettuja kansia.
Tuoresäilöntä
Osaa marjoja voi säilöä ilman kuumennusta ja säilöntäaineita, sillä ne sisältävät runsaasti bentsoehappoa ja muita säilöviä aineita. Tuoresäilönnästä puhtaus on erityisen tärkeää.
Kotimaisista marjoista puolukka, karpalo ja lakka säilyvät hyvin survoksena. Veteen säilöttäviksi sopivat edellä mainittujen ohella myös puolikypsät karviaiset, kirsikat sekä paloiteltu raparperi. Marjojen ja kirsikoiden on oltava tuoreita ja ehjiä.
Kuivaaminen
Ikivanhassa säilöntämenetelmässä mikrobit eivät voi elää, koska ne eivät saa riittävästi vettä. Kuivatuissa tuotteissa sekä maku että useimmat ravintoaineet säilyvät hyvin. Varastointi ei kuluta lainkaan energiaa.
Menetelmä sopii lähes kaikille ruoka-aineille, yleisimmin yrteille, vihanneksille, sienille ja marjoille sekä myös lihalle ja kalalle.
Pakastaminen
Pakastaminen on helppo ja nopea säilömistapa, jossa ruoka-aineiden maku, väri, rakenne ja vitamiinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Pakasta vain laadukkaita, tuoreita tuotteita.
Nopea jäädytys, varastointi vähintään -18 asteessa ja oikea sulatus ratkaisevat, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa. Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta estää niitä toimimasta. Siksi pakastuslämpötilan tulee olla tarpeeksi alhainen ja tuotteiden jäähdytettyjä, etteivät ne jäädy liian nopeasti.
Umpiointi
Ennen pakastimia umpiointi oli yleinen tapa säilöä marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Menetelmässä kuumennus tuhoaa pieneliöt, ja tiiviisti sulkeutuva kansi estää uusien mikrobien pääsyn säilykkeeseen. Kun kuumennuksen aikana syntyy vesihöyryä, se työntää ilman pois tölkistä, ja alipaine sulkee kannen tiiviisti.
Umpiointiin tarvitaan ainoastaan iso kattila sekä twist-off-kansilla suljettavia lasitölkkejä. Umpioitaviksi sopivat muun muassa kokonaiset luumut, kirsikat, karviaismarjat sekä lohkotut omenat.
Lähde: www.martat.fi
Lue myös:
Uusimmat
-
09:55
Kokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihasta
-
09:48
Ukrainan mukaan Kahovkan vesivoimalaitos on täysin tuhoutunut eikä sitä voi korjata – MTV seuraa sotaa
-
09:27
Puolustusvoimain ex-komentaja Kahovkan padon tuhoutumisesta: "Isoimpia yksittäisiä tapahtumia sodan aikana"
-
09:16
Maija Vilkkumaa valmistui yliopistosta 31 vuoden jälkeen
-
08:56
Lähde: UFC näytti Makwan Amirkhanille ovea
-
08:36
Vegasin supertähti jäi karulla tavalla jyrän alle – Floridan tehohyökkääjän jättimäinen taklaus nousi puheenaiheeksi
-
08:19
Petteri Orpo saapui Säätytalolle: ”Mieli tekee jo yläkertaan töihin”
-
08:09
NY Times: Ukrainan vastahyökkäys on alkanut
-
08:08
Orbánin hallinto syöttää kansalle väärää tietoa ja salaliittoja: ”Kadulla on suuri mielenosoitus, mutta uutisissa näkyy, ettei siellä ole ollut ketään”
-
08:04
Florida joutui tukalampaan asemaan, Anton Lundell luo uskoa omiinsa – "Se ei ole ohi"
-
07:59
Professori MTV:lle: Lääkäriin pääsy paljon nopeampaa, helpompaa ja halvempaa verrokkimaissa kuin Suomessa: "Se on surullista ja väärin"
-
07:56
Satelliittikuvat paljastavat: Kahovkan pato on tuhoutunut Ukrainassa
-
07:42
MTV oikeudessa: Helsinkiläismies jäi ilman aamiaista koronapassin puuttumisen takia – haastoi sekä kahvilan että Suomen valtion oikeuteen
-
07:34
Prinsessa Eugenien ja Jack Brooksbankin toinen lapsi syntyi! Paljastivat pienokaisen nimen suloisella kuvalla
-
07:26
HIFK:n jättihankinnat eivät jääneet tähän? – ”Kyllä me edelleen markkinoita katsomme”
-
07:21
Tutkimus tunnisti neljä hälytysmerkkiä, jotka voivat ennustaa aikaista suolistosyöpää
-
07:15
Norjalainen hiihtotähti kärsii vielä vuoden jälkeenkin – aivotärähdyksen jälkioireet mullistaneet arjen: “Se on välillä melko rankkaa"
-
06:55
HIFK iski Jori Lehterällä kiinni sen pahimpaan puutteeseen – nyt isolta, pahalta ja punaiselta voi odottaa vain yhtä asiaa
-
06:33
James May MTV:n haastattelussa: Tämän roadtripin olisi voinut jättää väliin – "Aivan hirveää"
-
06:29
Kuolettava kivisade sinkosi päänkokoisia murikoita puolen kilometrin päähän rusikoiden rakennuksia ja autoja – katso videolta poikkeuksellisen onnettomuuden tuhoja
-
Lataa lisää