Luvassa vaihteleva tulvakevät: Näillä alueilla lienevät Suomen pahimmat paikat

Tulvien riski on olemassa tänä keväänä – asiantuntija kertoo, missä tulvia saattaa esiintyä 6:26
Tulvien riski on olemassa tänä keväänä – miten ilmastonmuutos on vaikuttanut tulviin?

Suomessa tulvien uhka on perinteisesti suurin Lapissa ja Pohjanmaalla.

Nyt on jälleen se aika vuodesta, kun sään nopea lämpeneminen sulattaa lumet ja nostaa vesien pintoja. Tuloksena on tulvavaara.

Suomen ympäristökeskus SYKEn johtava hydrologi Noora Veijalainen, millainen tulvakevät on odotettavissa? 

– Vaihteleva eri puolella Suomea. Etelässä tulvat ovat huipussaan jo nyt ja ne ovat jäämässä aika pieniksi, Veijalainen sanoo. 

– Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla tulvat voivat kasvaa aika suuriksi. Lapissa lunta on tosi paljon vähemmän kuin viime vuonna. Tulvat tulevat Lappiin huhti-toukokuussa, mutta siellä ei ole suurta riskiä odotettavissa, Veijalainen jatkaa. 

Miljoonien vahinkoja 

Suomessa on Veijalaisen mukaan 22 merkittävää tulvariskialuetta. Maantieteellisesti ne sijoittuvat eri puolelle Suomea. Suurin osa riskialueista sijaitsee Lapissa ja Pohjanmaalla. 

– Suomessa tulviin varautuminen on hyvällä mallilla ja sitä on tehty pitkään. Suomessa on tulvanhallintasuunnitelmia ja säännösteltyjä järviä. On tehty penkereitä ja muuta, Veijalainen sanoo. 

Taloa rakentaessa tai ostaessa kannattaa kuitenkin olla tietoinen alueen tulvariskistä. Sen selvittäminen on verrattain helppoa. 

– On olemassa tulvakarttoja, mutta tietysti myös kokemusta. Jos asuu tulvariskialueella, niin siihen on hyvä varautua. Tietoa kyllä löytyy, Veijalainen muistuttaa. 

Ympäristöhallinto suosittelee hiekan, säkkien ja muovin käyttöä joko penkereeksi tai alaseinän peitteeksi. Lisäksi esimerkiksi pumpun hankkimista on syytä harkita. 

Pahimpina tulvavuosina materiaaliset vahingot voivat Veijalaisen mukaan kasvaa miljooniin. 

– Joinain vuosina on vain pieniä vahinkoja. Yksi vakava tulva voi kuitenkin aiheuttaa kymmenien miljoonien eurojen vahingot, Veijalainen sanoo. 


Lue myös:

    Uusimmat