Sydäninfarktia pelännyt lähihoitaja ei ottanut rokotetta ja sai potkut työstään – oikeuden mukaan kaupunki toimi väärin

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Nokian kaupungin maksamaan yli 76 000 euroa vanhusten lähihoitajalle työsuhteen purkamista koskevassa riita-asiassa.

Lähihoitaja aloitti työt Nokian kaupungilla vuonna 2012 tehden aluksi töitä tuntityöläisenä ja myöhemmin määräaikaisten työsopimusten perusteella aina vuoden 2018 loppuun saakka. Naisen mukaan työsopimusta ei jatkettu, koska hän ei ottanut influenssarokotetta. Vuonna 2017 hän oli ottanut influenssarokotteen, jonka jälkeen hän oli saanut sydäninfarktin.

Rokotteen ja infarktin yhteyttä ei kyetty varmistamaan, mutta nainen sairastaa neurologista tautia. Työterveyslääkäri kielsi lähihoitajaa ottamasta rokotetta uudestaan.

Nokian kaupunki perustelee irtisanomista sillä, että tarvetta työvoimalle ei ollut. Naisen määräaikaisille, 30 työsuhteelle, on ollut perusteltu syy. Kaupungin mukaan vaikka nainen olisi ollut vakitöissä, olisi rokotuksen puute ollut riittävä syy irtisanomiselle.

Nokian kaupungilla oli ollut myös useita lähihoitajan vakinaisia työpaikkoja avoinna, mutta nainen oli hakenut niistä vain kahteen. Kun työsuhde oli päätetty nainen ei ollut hakenut uusia paikkoja vaan oli nostanut kanteen kaupunkia vastaan.

Nokian kaupunki yritti sovitella riita-asiaa rahalla tarjoamalla naiselle ensin 6 000 euron ja sitten 10 000 euroa. Nainen myös sanoi, että häntä olisi syrjitty sairautensa vuoksi, mutta kaupunki kiisti tämän, koska sairaus ei ole ollut riittävällä tavalla työnantajan tiedossa.

Oikeus katsoo tuomiossaan, että Nokian kaupungilla on ollut pysyvä työvoiman tarve. Lähihoitajan ja hänen esimiehensä sähköpostiviesteistä selviää, että naisen kanssa ei solmittu uutta määräaikaista työsopimusta juuri siitä syystä, että hän ei ollut ottanut influenssarokotetta.

– Mikäli työnantaja olisi katsonut, että rokottamattomuudesta aiheutuu liian suuri riski potilasturvallisuudelle, työnantajalla olisi ollut mahdollisuus siirtää lähihoitaja toisiin työtehtäviin. Lähihoitaja olisi voitu siirtää vanhusten kotihoitoon tai päiväkotiin yli 1-vuotiaiden ryhmään, oikeus toteaa.

Oikeus totesi, ettei kaupungilla ollut oikeutta purkaa työsopimusta.

Kaupunki joutuu maksamaan naiselle yli 76 000 euron korvaukset muun muassa irtisanomisajan palkasta sekä oikeudenkäyntikuluista.

Nokian kaupunki aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Tuomiosta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja