Svjatlana Tsihanouskaja kritisoi Angela Merkeliä: "Näytti erittäin kummalliselta"

Saiko EU erävoiton rajakiistassa Valko-Venäjän kanssa? Asiantuntija vastaa 3:55
Video: Saiko EU erävoiton rajakiistassa Valko-Venäjän kanssa? Asiantuntija vastaa

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kritisoi Saksan liittokansleri Angela Merkeliä puheluista, joissa hän keskusteli Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

Merkel ja Lukashenka keskustelivat viime viikolla kahdesti Puolan ja Valko-Venäjän rajan kriisistä.

Tsihanouskaja sanoo ymmärtävänsä, että puheluilla oli hyvä tarkoitus yrittää liennyttää tilannetta. Hänen mielestään itsevaltaisen Lukashenkan hallintoa ei kuitenkaan pitäisi legitimoida korkean tason yhteydenpidolla.

– Valkovenäläisten näkökulmasta, se näytti erittäin kummalliselta, Tsihanouskaja sanoi vierailullaan Itävallan Wienissä.

Tsihanouskaja kehottaa EU:n johtohenkilöitä pidättäytymään yhteyksistä Lukashenkan hallintoon. Valko-Venäjän oppositio on aiemmin kritisoinut myös muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston tapaamista Lukashenkan hallinnon ulkoministerin Vladimir Makein kanssa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Saksa ei pidä Lukashenkaa presidenttinä

Merkelin tiedottajan Steffen Seibertin mukaan liittokansleri soitti eilisiltana Tsihanouskajalle tämän kriittisten kommenttien jälkeen.

– Liittokansleri Merkel korosti Saksan hallituksen tukevan edelleen vahvasti Valko-Venäjän demokratialiikettä, Seibert kertoi puhelun jälkeen.

Seibertin mukaan puheluissaan Lukashenkalle kanssa Merkel oli rajakriisin lisäksi nostanut esiin myös vaatimuksensa opposition ja journalistien painostuksen lopettamiseksi, poliittisten vankien vapauttamiseksi ja vapaan kansalaiskeskustelun aloittamiseksi, jotta maassa voitaisiin järjestää vapaat vaalit.

Saksan hallituksen tiedotteessa Merkelin puheluista Lukashenkan kanssa Lukashenkaan ei viitata Valko-Venäjän presidenttinä, sillä Saksa ei ole hänen presidenttiyttään vuoden 2020 vaalien jälkeen. Vaaleja ei länsimaisissa arvioissa ole pidetty vapaina ja niiden tulosten uskotaan olevan vilpilliset. 

Vaaleissa Svjatlana Tsihanouskaja haastoi Lukashenkan opposition yhteisehdokkaana. Kolme aiempaa kärkiehdokasta, mukaan lukien hänen miehensä Sjarhei Tsihanouski, olivat kaikki joko vangittu tai pakotettu lähtemään maanpakoon.

Lue myös:

    Uusimmat