Vladimir Putin lupasi Valko-Venäjälle 1,5 miljardin lainan – presidentti on varma siitä, että Lukashenka ratkaisee maansa kaoottisen kriisin

2:01
Video: Putin tapasi Lukashenkan ja lupasi tälle taloudellista tukea.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä aikoo myöntää Valko-Venäjälle 1,5 miljardin dollarin suuruisen lainan vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, kertoo uutistoimisto Tass.

Vladimir Putin ilmoitti päätöksestä maanantaina tavatessaan Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan Sotshissa.

Putin myös sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että Lukashenka kykenee ratkaisemaan Valko-Venäjän nykyisen kriisin.

Johtajat esiintyivät lyhyen ajan kameroiden edessä ennen kuin neuvottelut siirtyivät suljettujen ovien taakse.

Valko-Venäjän opposition johtohahmoihin kuuluva Svjatlana Tsihanouskaja arvosteli aiemmin Putinia siitä, että tämä päätti tavata Lukashenkan.

Tsihanouskajan mukaan Lukashenka on "vallananastaja", jonka sijaan Putinin pitäisi neuvotella Valko-Venäjän kansan kanssa.

– Haluan muistuttaa Putinia siitä, että millään Sotshin tapaamisessa sovitulla ei ole lainvoimaa. (Valko-Venäjän) uusi hallitus aikoo arvioida uudelleen kaikki Lukashenkan kanssa solmitut sopimukset, Tsihanouskaja viestitti.

Tsihanouskaja oli opposition ehdokkaana Lukashenkan voittamissa vilpillisissä presidentinvaaleissa.

Protestit viivästyttäneet Lukashenkon painostusta

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau arvioi Putinin ja Lukahsenkan tapaamisen Sotshissa olevan ensi sijassa symbolinen.

Nizhnikaun mukaan Lukashenka halusi kipeästi tapaamista jo ennen virkaanastujaisiaan, Putin olisi voinut keskusteluja vielä lykätäkin.

– Lukashenkalle on tärkeää saada lähetettyä viesti siitä, että Putin on hänen tukenaan, ja lopettaa kaikki vihjailu siitä, että Venäjä olisi valmis vaihtamaan Lukashenkan ja muuttamaan kurssiaan, Nizhnikau sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa Venäjä ei ole vielä aivan varma siitä, mikä sen strategia Valko-Venäjän suhteen on. Suunnitelmia vasta tehdään Kremlissä, joten tässä vaiheessa voidaan osoittaa tukea mutta ei haluta sitoutua liikaa mihinkään, Nizhnikau kuvailee.

Tutkijan mukaan Venäjä kyllä laskee edelleen sen varaan, että Lukashenka pysyy vallassa. Tämän vuoksi Putin ei halua julkistaa vielä tässä vaiheessa pitkälle meneviä yhdentymissuunnitelmia maiden välillä.

Se, kun voisi Nizhnikaun mukaan antaa uutta puhtia Valko-Venäjän protesteille.

– Suurten mielenosoitusten jatkuminen pitkään on paradoksaalisesti auttanut Lukashenkaa, koska se on viivyttänyt Moskovan painostustoimia, Nizhnikau sanoo.

YK:n ihmisoikeusneuvosto huolestui Valko-Venäjästä

Kunhan protestit Valko-Venäjällä laantuvat, Lukashenka kutsuttaneen Moskovaan keskustelemaan todellisista konkreettisista sopimuksista.

– Silloin hänelle ilmoitetaan Venäjän tuen hinta, Nizhnikau arvioi.

Suuret mielenosoitukset ovat jatkuneet erityisesti Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä jo useita viikkoja.

Jälleen sunnuntaina liikkeellä oli ainakin satatuhatta protestoijaa.Kasvonsa peittäneet ja univormuihin tai siviilivaatteisiin pukeutuneet poliisit pidättivät ainakin 400 mielenosoittajaa.

Maan sisäministeriö kertoi, että poliisi oli ampunut Minskissä sunnuntain aikana varoituslaukauksia ilmaan.YK:n ihmisoikeusneuvosto ilmoitti maanantaina järjestävänsä loppuviikosta hätäkeskustelun Valko-Venäjän tilanteesta.

Ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet'n mukaan sadat syytökset turvallisuusviranomaisia vastaan muun muassa kidutuksesta on tutkittava ja syylliset saatava vastuuseen teoistaan.

4:02
Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – näin paikalliset kertovat kaaoksesta pääkaupunki Minskissä

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja