Sveitsiläiset naiset lakossa – sadattuhannet vaativat tasa-arvoa vanhoillisessa alppivaltiossa: "Seksistinen kulttuuri on arkipäivää"

Sveitsiä on kutsuttu rahvaanomaisesti kultakolikoksi lantakasassa. Vuoristoinen valtio sijaitseekin keskellä Eurooppaa kuin herran kukkarossa, missä monet pankit pitävät huolen monen varakkaan ja rikkaan kukkaron sisällöstä. Sveitsiläisnaisille elämä ei ole ollut yhtä lempeää.

– Ei tarkoittaa ei!

– En ole prinsessa, vaan nainen joka haluan olla!

– Miehet, menkää itse silittämään!

28 vuoden jälkeen sadattuhannet sveitsiläisnaiset ovat jälleen kaduilla.

Yllä olevien kommenttien lisäksi he ovat muun muassa paukuttaneet kattiloita eteläamerikkalaiseen protestointityyliin. He ovat lakkoilleet eri puolilla maata monin tavoin piknikeistä venytettyihin lounastunteihin ja lastenvaunumarsseihin.

Kyseessä on lakkoilu naisten nykyistä tasa-arvoisemman aseman puolesta.

Laatukellojen luvatussa maassa junat kulkevat ajallaan, paitsi naisten tasa-arvojuna.

Oikeudet saatu hitaasti

Naiset saivat äänioikeuden 1971. Vuoteen 1985 asti he joutuivat pyytämään aviomieheltään lupaa mennäkseen töihin tai avatakseen oman pankkitilin. Sukupuolten tasa-arvoa koskeva laki astui voimaan 1996. Äitiysloma kirjattiin lakiin vasta 14 vuotta sitten. Naisten euro on keskimäärin noin 80 senttiä.

– Mikään ei ole hyvin, olemme nyt odottaneet liian pitkään, kuvaa Christine Croser sveitsiläisnaisten asemaa uutistoimisto Reutersille.

Hallituksen omien tilastojen mukaan naisten ja miesten väliset tuloerot ovat leventyneet vuoden 2000 jälkeen. Naisten osaamiseen perään kyseleminen on yhä arkea, samoin ylenkatse työpaikoilla.

Maailman talousfoorumin selvityksen mukaan Sveitsi on maailman valtioiden joukossa sijalla 34 liittyen naisten työelämään osallistumiseen, ja sijalla 44 palkkatasa-arvossa.

"Seksismi arkipäivää"

– Kyse on paljosta muustakin kuin tasa-arvosta. Seksistinen kulttuuri on arkipäivää Sveitsissä. Se on näkymätöntä, ja olemme niin tottuneita vain pärjäämään, että tuskin edes huomaamme sitä, sanoo Guardian-lehdelle Claire Almeida Lozar, yksi naisten lakkopäivän järjestäjistä.

Protestin tunnusväri on purppura. Sveitsissä naiset haluavat, ettei ainakaan enää vuonna 2047 tarvitsisi osoittaa mieltä tasa-arvon merkeissä.   

Lue myös:

    Uusimmat