Suurperheen äiti Marika: En painostaisi lapsiani pysymään mormoneina

Erilaiset äidit -sarjan kolmannessa jaksossa 23.9. perheensä tarinan kertoi Marika Vaissi. Kuusilapsiseksi täydentyneessä Vaissien perheessä kuulutaan mormonikirkkoon ja lapset ovat pienestä saakka mukana kaikissa perheen yhteisissä hetkissä. Kuinka heillä suhtauduttaisiin siihen, että lapset kyseenalaistaisivat myöhemmällä iällä uskontonsa?

Marika Vaissin, 33, ja hänen miehensä Tapanin periaatteet nivoutuvat niin arjessa kuin juhlassa mormonikirkon perhekeskeisten ajatuksien varaan. Tästä huolimatta Marika on vakaasti sitä mieltä, että lasten tulee itse saada tulevaisuudessa tehdä omaa uskontoaan koskeva valintansa ilman, että heitä painostetaan.

Uskonto on jokaisen lapsen oma valinta

Vaikka uskonnolla on suuri osa Vaissien elämässä, Marika kertoo, että hän ei koskaan hylkäisi lastaan siksi, että tämä ei säilyttäisi uskontoa osana arkeaan.

– Emme hylkäisi lapsiamme koskaan sen vuoksi, että he eivät haluaisikaan tulevaisuudessa kuulua mormonikirkkoon. Ei sellaiseen voi edes painostaa, siitä ei ole mitään hyötyä, Marika kertoo.

Mormonikirkkoon kuuluminen näkyy Vaissien arjessa vahvana perhekeskeisyytenä, rukoiluhetkinä ja säännöllisinä kirkkovierailuina. Kuuden lapsen äiti toivoo kuitenkin hartaasti, että uskonto säilyy osana lasten elämää myös tulevaisuudessa.

– Tietenkin sitä aina toivoo, kun kerran itse uskoo johonkin, että lapsetkin näkisivät sen saman asian niin kuin itse näkee, mutta se on kuitenkin jokaisen oma valinta sitten jossain vaiheessa kun lapset alkavat olla tarpeeksi kypsiä miettimään niitä asioita, Marika toteaa.

Kuudes lapsi otettiin ilolla vastaan

Perheen uusin tulokas, Jaako-poika otettiin viisihenkisessä sisaruskatraassa iloisesti vastaan. Mustasukkaisuudesta ei ollut tietoakaan kun Marika saapui synnytyslaitokselta pienen nyytin kanssa kotiin.

– Päinvastoin! Varsinkin tämä nuorimmaiset innokkaina odottivat ja mittailivat raskausaikanakin mahaani ja halusivat tietää, että kuinka iso se vauva on nyt, Marika kertoo.

– Todella kivasti kaikki ottivat Jaakon vastaan ja halusivat pitää sylissä ja tietää, että minkälainen pikkuvauva sieltä tuli, Marika kertoo.

Myös arki on lähtenyt sujumaan pienen vauvan kanssa hyvin. Jaako on osoittanut olevansa rauhallinen lapsi, joka ei turhia itke.

– Hänen kohdallaan on ollut helppoa keksiä, että mikä on hätänä. Myös yöllä on saanut nukkua itsekin ihan hyvin, Marika toteaa tyytyväisenä.

Mukaan kirkkoon ja muihin koko perheen rutiineihin Jaako on otettu syntymästään lähtien. Aivan kuten kaikki muutkin perheen lapset aikoinaan.

– Eihän pieni vauva ymmärrä vielä mistä on kyse, mutta istuu sylissä ja käy kirkossa – ja tottuu siihen. On hyvä, että Jaako oppii pienestä pitäen siihen, että miten meidän perheessä toimitaan, Marika toteaa.

Kuusihenkinen lapsikatras ei kuitenkaan ainakaan näillä näkymin ole enää täydentymässä. Marikalla on tunne siitä, että Jaako jää todennäköisesti perheen kuopukseksi.

– Koskaan ei saa sanoa ei koskaan, mutta todennäköisesti emme hanki lisää lapsia. Sen kuinka lopulta käy, näkee kuitenkin vasta vuosien myötä, Marika toteaa.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

Katso jakso: Perhe Vaissi

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja