Suurlähetystöratsiassa kiinni otettu Ecuadorin entinen varapresidentti sairaalaan

Vankilaviranomaisten mukaan Jorge Glasin terveydentila heikkeni hänen oltuaan syömättä vuorokauden ajan.

Poikkeuksellisessa suurlähetystöratsiassa kiinniotettu Ecuadorin entinen varapresidentti Jorge Glas on viety sairaalaan. 

Vankilaviranomaisten mukaan Glas kuljetettiin sairaalaan maanantaina tämän kieltäydyttyä syömästä vankilaruokaa. Glasin terveydentilan kerrotaan heikentyneen hänen oltuaan syömättä vuorokauden ajan. Entisen varapresidentin sanotaan olevan vakaassa tilassa ja tarkkailtavana siihen asti, kunnes hänet voidaan palauttaa vankilaan.

Aiemmin maanantaina Glasin Brysselissä asuva asianajaja Sonia Vera kertoi entisen varapresidentin olevan hengenvaarassa ja vaati kansainvälistä yhteisöä puuttumaan asiaan.

Ratsiasta diplomaattinen kriisi

Glas otettiin kiinni Meksikon suurlähetystöön Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa tehdyssä ratsiassa perjantaina. Meksiko oli myöntänyt korruptiosta syytetylle entiselle varapresidentille poliittisen turvapaikan vain tunteja aiemmin. Erikoisjoukkojen ratsiassa loukkaantui useita lähetystön henkilökunnan jäseniä.

Vasemmistolaisen Rafael Correan varapresidenttinä vuosina 2013–2017 toiminut Glas on aiemmin ollut vuosia vankilassa korruptiotuomion vuoksi, ja hänestä annettiin uusi pidätysmääräys tammikuussa. Correa puolestaan on tuomittu poissaolevana vankeuteen kahdeksaksi vuodeksi.

Meksiko ja useat Etelä-Amerikan maat ovat katkaisseet diplomaattiset suhteensa Ecuadoriin ratsian vuoksi. Myös muun muassa EU on tuominnut tunkeutumisen suurlähetystöön. 

Ratsiaa pidetään valtiosopimusoikeutta koskevan Wienin yleissopimuksen rikkomisena. Sopimuksen mukaan yksikään valtio ei saa tunkeutua maaperällään olevan lähetystön alueelle.

Meksiko katkaisi diplomaattisuhteensa Ecuadoriin ja on ilmoittanut valittavansa ratsiasta kansainväliseen tuomioistuimeen.

Lue myös:

    Uusimmat