Mainos

Suurlähettiläs: Israelilaiset lehdet kuvaavat iskua fiaskoksi

Suomen Israelin suurlähettilään Per-Mikael Engbergin mukaan Israelin eilinen isku avustuslaivaan on synnyttänyt ristiriitaisia reaktioita Israelissa. Maan hallitus on julkisuudessa tukenut iskua, mutta yksittäiset ministerit ovat arvostelleet sitä. Lehdistössä suhtautuminen on kriittisempää.

- Aamun lehdissä esiintyy hyvin runsaasti kritiikkiäkin. Iskua kuvataan täydelliseksi epäonnistumiseksi, fiaskoksikin. Lisäksi lehdissä epäillään, että seuraukset voivat olla Israelin kannalta hyvin kauaskantoiset, suurlähettiläs kertoo puhelimitse MTV:n uutisille.

Engberin mukaan Israeliin on nyt luvassa mielenosoituksia ja lakkoja.

- Jopa täällä Israelin omien arabien keskuudessa on käytetty kovia sanoja ja päätetty jopa yleislakosta ja protestimarsseista.

UM: Rauhanneuvotteluiden jatkuttava

Suomen ulkoministeriö toivoo, ettei Israelin eilinen isku avustuslaivaan pilaa herkkiä rauhanneuvotteluita israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston osastopäällikkö Kirsti Kaupin mukaan lähipäivien haaste on saada isku eristettyä rauhanneuvotteluista.

- Tämä tapahtuma on puitava hyvin tarkkaan. On tehtävä perusteellinen ja luotettava tutkimus iskusta, jotta tapahtuman yli voidaan päästä. Kaikkein tärkeintä on pyrkiä pysyvään neuvotteluratkaisuun ja että kansainvälinen yhteisö lisää painetta osapuolia kohtaan, Kauppi toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Gazaan on pyrkinyt aiemminkin avustuslaivoja. Vuoden 2009 Gazan sodan jälkeen Israel on estänyt laivueiden läpipääsyn.

Avustuslaiva oli järjestöjen ilmoituksen mukaan tuomassa humanitaarisia tarvikkeita, ennen kaikkea rakennusmateriaaleja kuten sementtiä. Sementtiä tarvitaan kipeästi uudelleen rakentamiseen, eikä Israel ole Gazan saarron aikana päästänyt sitä läpi.

- Rakennusmateriaalit ovat Israelin mukaan turvallisuusriski. Materiaalia voidaan mahdollisesti käyttää esimerkiksi rakettien rakentamiseen tai muita heitä uhkaavien välineiden rakentamiseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.