Suuri mullistus: Ammattisotilaat haluavat parran

Ammattisotilaat haluavat pohjoismaisten virkaveljiensä tavoin oikeuden partaan ja viiksiin.

Sotilasjärjestöt Aliupseeriliitto, Päällystöliitto, Rajaturvallisuusunioni ja Upseeriliitto haluavat Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen sotilaille oikeuden kasvattaa parran ja viikset.

Nykyisellään sotilailla pitää olla posket ja ylähuuli sileinä.

Järjestöt perustelevat uudistuksen tarpeellisuutta ajan henkeen mukautumisella.

Sotilailla on oltava samat mahdollisuudet ilmaista itseään ulkonäön osalta kuin siviilihenkilöilläkin, järjestöjen tiedotteessa sanotaan.

– Kyse on myös yhdenvertaisuudesta: esimerkiksi reserviläisiltä ei kielletä partaa kertausharjoituksissa. Parrakkuus ei estä sotilaan palvelusta. Vain harvoissa rauhan ajan tehtävissä parralla ja viiksillä on tosiasiallista vaaraa tai haittaa. Ulkonäkö ei vaikuta kykyyn suorittaa sotilastehtäviä, järjestöjen puheenjohtajat luettelevat.

He vetoavat myös siihen, että kasvokarvoitus on sallittu muissa Pohjoismaissa ja useissa Nato-maissa. Ehtona on se, että ne eivät saa vaarantaa turvallisuutta tai ammatillista toimintakykyä. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa ehtona partojen pitämiselle on järjestöjen mukaan se, että niiden on oltava "siistejä ja huoliteltuja".

Vastaavasti esimeriksi Virossa on ohjeistukset parran, viiksien ja hiusten pituudelle.

Pääesikunnan antaman lausunnon mukaan muutokselle ei ole koulutuksellisia tai palvelusturvallisuuteen liittyviä esteitä. Pääesikunta näkee, että määräysten yhdenmukaistamisella voisi olla positiivisia vaikutuksia miesten palvelusmotivaatioon ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

Yleistä palvelusohjesääntöä aletaan päivittää ensi vuonna, ja mahdolliset muutokset voitaisiin Pääesikunnan mukaan tehdä tässä yhteydessä.

Varusmiespalveluksen keskeyttävien määrä on kääntynyt nousuun – näin asia aiotaan korjata 4:17
Varusmiespalveluksen keskeyttävien määrä on kääntynyt nousuun – näin asia aiotaan korjata (MTV Uutiset Live 29.8.2023)

Juttua selkeytetty 2.11. kello 16.26: Kommentti palvelusmotivaatiosta oli Pääesikunnan.

Lue myös:

    Uusimmat